"Meidän täytyy miettiä, minkälaista kulttuuria me välitetään.”: Laadullinen haastattelututkimus kulttuurisesta vastuullisuudesta peruskoulun musiikinopetuksessa - Mustaniemi, Hanna (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2023)
Tämä maisterintutkielma käsittelee kulttuurista vastuullisuutta peruskoulun musiikinopetuksessa. Tutkimuksessani tarkastelen musiikin aineenopettajien kuvailemia tapoja ottaa kulttuurinen vastuullisuus huomioon omassa työssään. Tutkimuskysymykseni on: Miten haastateltavat peruskoulun musiikin aineenopettajat kuvailevat kulttuurisen vastuullisuuden huomioimista työssään? Tutkimukseni teoreettisen viitekehyksen perustan muodostaa kulttuurisesti responsiiviseen pedagogiikkaan liittyvä tutkimus. Olen täydentänyt viitekehystä tuomalla esiin kulttuuriin ja moninaisuuteen liittyvää käsitteistöä sekä kulttuurienvälisen kasvatuksen tutkimuksesta peräisin olevia näkökulmia. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen haastattelututkimus. Käytin aineiston tuottamisen menetelmänä yksilöhaastatteluja, jotka toteutin kolmen peruskoulun musiikin aineenopettajan kanssa. Tulosten perusteella haastateltavat huomioivat työssään kulttuurisen vastuullisuuden sekä oppilaan kohtaamisen että opetuksessa käytettävän materiaalin näkökulmasta. Tuloksissa korostui oppilaiden kohtaaminen ilman ennakko-oletuksia sekä kunnioittava suhtautuminen perheiden erilaisiin arvoihin. Haastateltavat pitivät tärkeänä myös monipuolisen ohjelmiston valitsemista, eri musiikkikulttuurien välittämistä arvostavalla tavalla sekä musiikin kulttuuristen merkitysten avaamista oppilaille. Kulttuurinen vastuullisuus näyttäytyi tässä tutkimuksessa erityisesti kulttuurien kunnioittamisena sekä opettajan omien oletusten ja toimintatapojen jatkuvana reflektointina. Tutkimukseni avaa näkökulmia kulttuurisesti vastuullisen lähestymistavan toteuttamiseen musiikkikasvatuksessa. Tutkimuksessa nousi esille myös täydennyskoulutukseen ja ajantasaisen oppimateriaalin kehittämiseen liittyviä tarpeita.
Keywords: kulttuuri; musiikkikasvatus; monikulttuurisuus; kasvatus; vastuullisuus; peruskoulu; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|