Jousisoittajien rasitusvammat : Mielen parantava ja ennaltaehkäisevä rooli - Griinari, Ella (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Seminaarityössäni tarkastelin mielen roolia jousisoittajien rasitusvammojen synnyssä, hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Tutkimustehtävänä oli selvittää, miten psyykkiset tekijät vaikuttavat muusikoiden kipukokemuksiin, miten mentaalisia menetelmiä voidaan hyödyntää kivun hallinnassa ja millä tavoin soitonopetuksessa voidaan tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tutkimuskysymykseni olivat: 1) Miten mielentilat ja psykologiset tekijät vaikuttavat jousisoittajien kipukokemuksiin, rasitusvammojen syntyyn ja niistä toipumiseen? 2) Miten mielen hyvinvointia tukevilla menetelmillä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa jousisoittajien rasitusvammoja? 3) Miten soitonopetuksessa voidaan huomioida psyykkisten tekijöiden vaikutus fyysiseen kuormitukseen ja tukea näin jousisoittajien terveyttä ja hyvinvointia? Tutkielmani on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jossa analysoin tieteellistä kirjallisuutta liittyen mielen, hermoston ja kivun yhteyksiin sekä pedagogisiin lähestymistapoihin. Aineistoa analysoin laadullisesti teemoittelun avulla. Tulokset osoittivat, että psyykkinen kuormitus voi lisätä kipuoireita ja hidastaa toipumista, kun taas mielen hyvinvointia tukevat keinot voivat edistää palautumista. Pedagogiikan näkökulmasta korostui opettajan rooli oppilaan kehotietoisuuden ja psykologisen tuen vahvistamisessa. Tutkimus nosti esiin tarpeen kehittää soitonopetusta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin nojaavaksi sekä huomioida paremmin mielen ja kehon vuorovaikutus osana muusikoiden koulutusta ja työuraa.
Keywords: jousisoittajat; mieli ja keho; jousisoittimet; rasitusvammat; kipu; musiikkipedagogiikka; fi=jouset|sv=stråkar|en=Strings|