Verkligheten vi behöver- en processbeskriving och reflektering - Atarah, Amaale Antonia (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2023)
I min uppsats beskriver jag min konstnärliga process för mitt verk "Don't thank for the food- a performative installation" som var en del av utbildningsprogrammets kurs : Fritt arbete 4. Vid sidan om detta bearbetar jag frågan “hur kan jag som konststuderande skapa mer avkolonial konst, med en eurocentrisk och vit utbildning? “ och delar även mina personliga erfarenheter som en afro finländsk konst studerande. Verkets process började våren 2021 och hade premiär 23.11.2023 .Processen innehöll 2 kurser i kolonialism och antirasism, 2 kurser i kontextuell fördjupning , virtuella föreläsningar om avkolonial konst, 5 samarbetsorganisationer och 6 artister.Verket var en interaktiv installation där jag som skådespelare arbetade med BIPOC identitet samt frågor om tillgänglighet och diversitet inom den vita strukturen på konstuniversitetet. I processen arbetade jag även med arkivering och representationen av BIPOC-berättelser. Som BIPOC-studerande har jag funnit det svårt att vara kreativ och mångsidig på ett universitet vars källa till kreativitet och konst är vit. Att arbeta med min identitet i mina studier är avgörande men utmanande . Detta bearbetar jag både i min processbeskrivning och reflektering.
Keywords: representation; antirasism; BIPOC; tillgänglighet; intstallation; avkolonialisering; facilitering; eurocentrism; näytteleminen; teatteritaide; näyttelijät; identiteetti; taiteellinen työ; representaatio; onnellisuus; taide; muistelmat; fi=ruotsinkielinen näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst på svenska|en=Acting in Swedish|