”Mut kato ku sä oot nainen” : naisvaskimuusikoiden kokemuksia miesvaltaisella alalla - Lampela, Annaroosa (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2022)
Tässä työssä käsittelen naisvaskimuusikoiden kokemuksia syrjinnästä, epäasiallisesta käytöksestä sekä vähemmistönä olosta miesvaltaisessa instrumenttiryhmässä. Seksuaalisen häirinnän sijaan paneudun erityisesti epäselviin tilanteisiin, valta-asemiin sekä enemmistö-vähemmistö asetelmaan. Tarkoitukseni on saada naisvaskimuusikoiden kokemuksia esille, selvittää syrjinnän kokemusten yleisyyttä, auttaa tunnistamaan syrjintätilanteita, sekä löytää keinoja siihen, kuinka vaskimusiikkikentän tasa-arvoa voisi edistää. Viitekehyksenä tutkimuksessani on sukupuolentutkimuksellinen sekä feministinen tutkimus. Tutkimusmenetelmänä toteutin puolistrukturoidun kyselyn 25 naisvaskimuusikolle sekä haastattelin kahta aiemman sukupolven uranuurtajaa: Abbie Conantia ja Frøydis Ree Wekreä. Lisäksi tutkin myös tilastoja sinfoniaorkestereiden sukupuolijakaumasta. Lopuksi käyn läpi kaksi tapausesimerkkiä syrjinnästä yliopisto-opinnoissa. Analysoin näiden tapausten käsittelyä peilaten niitä Taideyliopiston Eettisiin ohjeisiin sekä Yleinen toimintaohje ristiriitatilanteiden varalle - oppaaseen.
Keywords: tasa-arvo; syrjintä; sukupuoli; naiset; työelämä; vaskipuhaltimet