Taide täynnä tyhjää : huussi ja hengellisyys - Härkönen, Henrik (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2022)
Opinnäytetyö Taide täynnä tyhjää - Huussi ja hengellisyys muodostuu Taideyliopiston Kuvataideakatemian Kuvan Kevät 2022 -lopputyönäyttelyn teoksesta ja kirjallisesta osasta. Kirjallisessa osassa dokumentoidaan kuvataiteen maisterin opinnäytteen fyysinen osa, kirjoitetaan auki sen sisältö ja tarkastellaan sen ominaisuuksista kumpua- vaa hengellisyyttä. Kysymyksenasettelu kuuluu: Nykytai- de tuntuu merkitykseltään ja sisällöltään; siis arvoltaan, tyhjältä, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä? Salahuone -teoksen vastausta ongelmaan - hengellisyyttä - käsitellään materiaalisesteettisesti, arkkitehtuuria raa- paisten sekä lopuksi hengentieteitä hipoen. Taiteellinen osa on Salahuone-niminen teos Taideyliopis- ton Kuvataideakatemian maisterin lopputyönäyttelys- sä Kuvan kevät 2022. Salahuone on puusta rakennettu huussia muistuttava rakennus, jonka sisään saa mennä, sulkea oven ja istua. Sisällä on hämärää ja valot paista- vat sisään, jolloin näyttelyvieras sai rauhoittua. Koke- mus muistuttaa meditatiivisuudesta tai hengellisyydestä. Kirjallinen osa lähtee liikkeelle nykytaiteen merkityk- settömyyden tunteen eli arvokadon määrittelystä sekä sen taidehistoriallisista syistä. Teksti jatkuu taiteellisen osan teosanalyysillä ja kuvallisella dokumentaatiol- la, joka johdattelee arvokadon ongelmalle ehdotetun vastauksen, hengellisyyden, ääreen. Välissä pohditaan onko taideasiayhteydessä esitetty huussi epäpaikka vai ei. Käydään läpi miten taideteos synnyttää hengellisiä tuntemuksia ihmisessä, mistä ne juontuvat ja miten ne ilmenevät. Taiteen ja hengellisyyden tutkiminen on pyr- kimys vastata nykytaiteen arvokadon ongelmaan: Mistä merkityksen tunne nykytaiteessa kumpuaa? Tekstin apuna käytetään muun muassa käsin piirrettyjä kaavioita, jotta käsitellyt asiat jäsentyisivät selkeämmin ja kokonaisuus olisi elävämpi.
Keywords: veistotaide; rakennustaide; yksiaineisuus; epäpaikka; vernakulaari; kuvataide; taide; kuvanveisto; arkkitehtuuri; merkitykset (semantiikka); hengellisyys; paikka; puu (luonnonmateriaalit); fi=kuvanveisto|sv=skulptur|en=Sculpture|