"Mä yritän tehdä siitä jollain tasolla kaunista" : musiikillinen toimijuus kolmen teatteriopiskelijan näkökulmasta - Tiainen, Petri (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2024)
Tutkielma selvittää musiikillisen toimijuuden piirteitä, ilmenemistä ja vaikutuksia osana kolmen näyttelijäopiskelijan identiteettiä ja taiteellista toimintaa. Se kuvaa, millaisia kokemuksia opiskelijoilla on toimimisesta musiikin parissa, miten nämä kokemukset heijastuvat heidän käsityksiinsä itsestään musiikillisina toimijoina ja millaisia vaikutuksia niillä on teatterikonekstissa heihin sekä yksilö- että ryhmätasolla. Haastateltavien vastauksissa korostuu omaehtoisen musisoinnin, luovien prosessien ja kokeilujen sekä vaikutusvallan kokemuksen merkitys voimaantumisen ja sitä kautta musiikillisen toimijuuden vahvistumisen kannalta. Musiikki on tärkeä osa-näiden teatterintekijöiden esiintyjäidentiteettiä, osaamista ja positiota, eikä sen rooli välttämättä ole riippuvainen heidän aiemmasta, muodollisesta musiikkikoulutuksestaan tai sen puutteesta. Tutkielma avaa myös näkökulmia uuden musiikkiteatterin tyylipiirteiden ja keinovarojen mahdollisuuksiin musiikkikasvatuksessa ja pohtii teatterin työtapojen hyödyntämistä esimerkiksi kouluopetuksessa.
Keywords: musiikillinen toimijuus; uusi musiikkiteatteri; näyttämömusiikki; toimijuus; musiikkiteatteri (taiteet); voimaantuminen; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|