Kulttuurinen vanhustyö hoivalaitosympäristössä : Laadullinen tutkimus kulttuurisen vanhustyön ilmenemisestä hoivalaitosympäristössä hoiva-alan ammattilaisten näkökulmasta - Kola, Sonja (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Maisterintutkielmani tarkastelun kohteena oli kulttuurisen vanhustyön ja kulttuurisen hyvinvoinnin sekä toimijuuden muodostama kokonaisuus. Kulttuurinen vanhustyö on vähitellen vakiintuva käsite, joka kattaa sisälleen taidetta, luovuutta ja kulttuuria hyödyntävät toimintamallit. Ne vaikuttavat vanhustyön kaikilla organisaatiokulttuurin tasoilla. Kulttuurisen vanhustyön toteutumiseen vaikuttavat eri toimijat ja yhteiskunnalliset tasot. Tässä tutkielmassa tarkastelen myös kulttuurisen hyvinvoinnin roolia osana kulttuurisen vanhustyön tavoitteita ja selvitän, miten se voi olla osaltaan edistämässä toimijuutta hoivalaitosympäristössä. Tutkimuskysymykseni olivat: Millä tavoilla kulttuurisen vanhustyön tavoitteet ilmenevät hoivalaitosympäristössä haastateltavien hoitajien näkökulmasta? Miten kulttuurinen vanhustyö lisää hoitajien ja ikääntyvien toimijuutta hoivalaitosympäristössä haastateltavien hoitajien näkökulmasta? Tutkimuksen teoreettinen viitekehys tarkastelee ikääntyvän yhteiskunnan kohtaamia haasteita ja sitä, miten kulttuurinen vanhustyö voi olla osaltaan vastaamassa näihin haasteisiin. Tarkastelen myös kulttuurisen vanhustyön toimintatapoja, taustaa sekä kulttuurisen hyvinvoinnin ja toimijuuden keskeisiä malleja. Tutkimuksen aineiston tuottamisen menetelmä on puolistrukturoitua teemahaastattelua muistuttava haastattelu. Käytin haastattelun pohjana ennalta asetettuja kysymyksiä, jotka ovat nähtävissä liitteessä. Tulokset osoittavat kulttuurisella vanhustyöllä olevan vaikutuksia muun muassa ikääntyneen ja hoitajien hyvinvointiin ja aktiivisen toimijuuden toteutumiseen. Tulokset osoittavat, että näiden asioiden toteutumiseen vaikuttavat myös esimerkiksi arjen rutiinit hoivalaitoksissa, toimintakulttuurien mallit sekä ajankäytölliset että resursseihin liittyvät kysymykset.
Keywords: kulttuurinen vanhustyö; kulttuurinen hyvinvointi; ikääntyneet; vanhuus; toimijuus; hyvinvointi; kulttuurihyvinvointi; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|