Opetussuunnitelman perusteiden toteuttaminen yläkoulun musiikinopetuksessa - Arvonen, Sami (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää musiikin opetussuunnitelman perusteiden toteutumista opetuksen sisällön ja työtapojen osalta yläkoulun kaikille yhteisessä musiikinopetuksessa seitsemännellä ja kahdeksannella luokalla. Koska opettajilla on laaja pedagoginen autonomia opetussuunnitelman perusteiden tulkinnassa ja toteutuksessa, oli mielenkiintoista tutkia, millaisia valintoja musiikinopettajat tekevät ja millä perusteilla. Tutkimuksen kohdistaminen yläkoulun seitsemännelle ja kahdeksannelle luokalle ja kaikille yhteiseen musiikin oppimäärään perustui siihen, että tuolloin Suomessa oppivelvollisuutta suorittavat oppilaat opiskelevat musiikkia viimeisen kerran koko ikäluokan kattavana joukkona. Tutkimuksen pääkysymys oli: 1. Miten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä musiikinopetuksen sisältöalueita toteutetaan yläkoulun musiikinopetuksessa? Pääkysymystä tarkennettiin seuraavien alakysymysten avulla. 1.1 Mitä musiikkia opetuksessa tarkastellaan, toteutetaan ja tuotetaan? 1.2 Mitkä kriteerit ohjaavat ohjelmistovalintoja ja miten opettajat perustelevat niitä? Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä olivat opetussuunnitelmatutkimus ja opettajan autonomia. Opetussuunnitelmatutkimuksesta tuotiin esiin sen historiaa ja opetussuunnitelmatyötä Suomessa. Opettajan autonomiaa käsiteltiin autonomiana suhteessa opetussuunnitelman perusteiden tavoitteiden ja sisältöjen toteuttamiseen. Tutkimuksen aineisto tuotettiin musiikinopettajille osoitetun kartoittavan kyselytutkimuksen ja kolmen puolistrukturoidun haastattelun avulla. Saadut tutkimustulokset ovat pitkälti linjassa aiempien tutkimustulosten kanssa. Musiikinopetus näyttäytyi yhteismusisointiin perustuvana toiminnallisena oppiaineena. Opetussuunnitelman perusteiden sisältöalueet toteutuivat pääasiassa hyvin, eli musiikinopetus oli monipuolista. Opetuksen ohjelmistot olivat monipuolisia erityisesti kuunteluohjelmiston osalta. Luovan tuottamisen sisällöt toteutuivat vaihtelevasti, eli opettajakohtaiset erot opetussuunnitelman perusteiden toteuttamisessa olivat tällä osa- alueella suuria. Voimassa olevien vuoden 2014 opetussuunnitelman perusteiden ajalta ei ole tehty yläkoulun musiikinopetuksen sisältöihin tai työtapoihin liittyvää tutkimusta, joten tämä tutkimus tuotti uutta ja tarpeellista tietoa musiikkikasvatuksen alalle.
Keywords: opetussuunnitelman perusteet; opetussuunnitelmatutkimus; opettajan autonomia; opetussuunnitelmat; autonomia; yläkoulu; monimenetelmätutkimus; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|