Kirkkomusiikin opiskelijoiden työskentelytilat ja -tavat keskittymisen näkökulmasta - Havunen, Anne (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2020)
Tässä työssä tutkitaan, millaiset kirkkomusiikin opiskelijoiden työskentelytilat ja -tavat ovat keskittymisen näkökulmasta. Aihetta tarkastellaan opiskelijoiden instrumentti- ja lauluharjoittelun kautta, joka tapahtuu harjoitusluokissa Sibelius-Akatemian Helsingin yksikössä. Hyvä keskittyminen on edellytys onnistuneelle harjoittelulle, mutta aiempaa tutkimusta ei juuri löydy tästä näkökulmasta. Työ on laadullinen tutkimus ja pohjautuu kirjallisuuteen. Työn teoreettinen viitekehys rakentuu viiden aivotutkimuksen tuloksia soveltavan teoksen pohjalle. Aineistona ovat nämä teokset, omat kokemukseni kirkkomusiikin opiskelijana sekä muu kirjallisuus. Aivotutkimuksessa esiin tulleet aiheet on jaoteltu työn tutkimusongelman kannalta mielekkäisiin osa-alueisiin. Ensin käydään läpi keskittymistä yleisesti ja sitten tarkastellaan opiskelijoiden työskentelytiloja sekä -tapoja tutkimusaineiston näkökulmasta. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että keskittymisongelmat ja uupuminen ovat yhteydessä toisiinsa ja kirkkomusiikin opiskelijoilla on paljon mahdollisia kuormitustekijöitä. Erityisesti opintojen monipuolisuus, ajoittainen vaikeus saada harjoittelutilaa, näistä johtuva hallinnan tunteen heikentyminen, tehtävästä toiseen hyppiminen, älylaitteiden liiallinen käyttö, huono ergonomia sekä riittämätön palautuminen ovat riskitekijöitä. Keskittymistä edesauttavia tekijöitä ovat oma suunnitelmallisuus, mahdollisuus muodostaa itselle sopiva aikataulu, hyvät harjoittelutilat ja vaihtoehtoiset keinot tilan saamiseksi, häiriötekijöiden poistaminen, yhteen asiaan keskittyminen kerrallaan sekä riittävä palautuminen. Tutkimustuloksia voi hyödyntää toiminnan kehittämiseen yksilö- ja organisaatiotasolla ja se voi pohjustaa jatkotutkimusta.
Keywords: kirkkomusiikki; opiskelijat; keskittyminen; harjoittelu; taidekorkeakoulut; keskittymiskyky; akatemiat; opetus; työtilat; muusikot; työhyvinvointi; fi=kirkkomusiikki ja urut|sv=kyrkomusik|en=Church Music|