Ruiskua ja makkaraa: Kuvataiteen maisterin opinnäytteen kirjallinen osa ja dokumentaatio - Ronkainen, Eetu (My University, 2025)
Tiivistelmä Maisterin opinnäytetyöni koostuu taiteellisesta ja kirjallisesta osasta. Taiteellinen osuus oli esillä Kuva/Tila-galleriassa Kuvan Kevät 2025 -näyttelyssä 17.5.–15.6.2025 ja sisälsi kuusi akryylimaalausta. Toteutin taiteellisen osuuteni kynäruiskulla maalaten. Teokseni nojaavat paljolti arkiseen kuvastoon, joka muuttuu maalatessa oudoksi taikka häiritseväksi. Valitsen aiheet intuition ja obsession pohjalta, eli annan alitajunnan ohjata tekemistäni. Kolme maalauksista ovat pieniä, paperille maalattuja ja epoksilla pinnoitettuja. Ne ovat ikään kuin fragmentteja tai välähdyksiä jostakin. Suuremmissa maalauksissa taas tapahtuu enemmän, ja niissä korostuvat kuva-aiheiden väliset suhteet. Kehitykseni tekniikan suhteen on vienyt minut kohti fotorealistista esitystapaa, joten illuusion merkitys on olennaisessa osassa. Maalauksien pinnat ovat läpitunkemattomia ja inhimillinen maalausjälki on häipynyt tekniikan seurauksena. Töiden suunnitteluun liittyy paljon digitaalista tekemistä. Esittelen prosessiani ja kynäruiskumaalausta. Pohdin syitä kynäruiskutekniikan käyttöön sekä sen vaikutusta kuva-aiheisiin. Maalausten sisältöjä käsittelen pääasiassa digitaalisen ja alitajuisen yhteentörmäyksen näkökulmasta. Kuva-aiheista etenkin makkara toistui maalauksissani usein, joten pohdin sen merkitystä ja saapumista maalauksiini. Käytän teosteni käsittelyn pohjana lähdekirjallisuutta, joka käsittelee tiedostamattoman sekä outouden suhdetta nykymaailmaan ja etenkin virtuaaliseen.
Keywords: kynäruisku; maalaustaide; opinnäytteet; maisterit; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|