Soiva L. Onerva - Eerola, Aulikki (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, DocMus-tohtorikoulu, 2011)
Tohtoriprojektini Soiva L. Onerva pyrkii antamaan äänen runoilijaklassikko L. Onervalle sekä hänen piilossa olleelle runotuotannolleen. Kirjallinen työ taustoittaa Onerva-laulujen syntyä ja maailmaa, ja muodostaa tiiviin kokonaisuuden yhdessä viiden Soiva L. Onerva- konsertin kanssa. Kosmopoliitti, taidehistorioitsija ja suomentaja L. Onervan (1882–1972) elämä oli täynnä riemuvoittoja, mutta myös täynnä tragiikkaa. Hän oli ensimmäinen suomalainen naisrunoilija, avantgardisti, jonka kohtaloksi koitui jääminen elämänsä suurten miesten, Eino Leinon ja Leevi Madetojan varjoon. Vain osa Onervan pitkästä elämäntyöstä on päässyt julki. Hän määräsi arkistonsa sinetöitäväksi kolmeksikymmeneksi vuodeksi kuolemastaan. Tuo aika umpeutui 2002. Arkisto on paljastanut Onervan julkaisemattomia runoja, runokäännöksiä, akvarelleja, piirroksia ja sävellyksiä. Arkiston sinetöityihin runoihin olen tilannut säveltäjiltä uusia Onerva-lauluja, joissa kuuluu vaiennetun runoilijan ääni. Onervan runoihin on sävelletty satoja lauluja, joista suuri osa on kadonnut. Tutkimuksen myötä kadonneita käsikirjoituksia on löytynyt, ja Onervan omat sävellykset ovat soineet ensi kertaa konserteissa. Koska lähes koko Onervan kirjallinen tuotanto on jo vuosikymmenet ollut loppuunmyytynä, Onervan runot ovat eläneet hänen lauluissaan. Kirjallisen työn yhteyteen olen koonnut kattavan Onervan sävellysten ja Onerva-laulujen luettelon.
Keywords: Onerva, L.; runoilijat; lyriikka; runot; laulut; kirjailijat; Suomi; henkilöhistoria; ranskalaisuus; vapaus; kutsumus; DocMus