Huoli itsestä, muista ja muusta – kuraattorin työn huolet ja etiikka Michel Foucault’n itsetekniikoiden näkökulmasta - Pulkkinen, Joonas (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2024)
Opinnäytetyö tutkii Michel Foucault’n myöhäistuotantoon perustuen kysymystä kuraattorin työn eettisestä luonteesta. Opinnäytetyön tarkastelutapa nivoutuu lähivuosina kuratointia ja nykytaidetta koskevan tutkimuskirjallisuuden piirissä käytyyn keskusteluun hoivasta ja huolenpidosta. Foucault’a keskusteluun yhdistää kysymys ”itseä koskevasta huolesta”, joka on lähellä kuratoinnin etymologiaa latinan kielen sanan curare (”hoitaa”) kautta. ”Itseä koskeva huoli” pohjautuu antiikin kreikan ilmaisun epimeleia heautou ja latinan kielen ilmaisuun cura sui, jotka osana Foucault’n myöhäistuotannon niin sanottua eettistä vaihetta avaavat kysymyksen huolehtimiseen liittyvistä tekniikoista, itsetekniikoista. Opinnäytetyö ei sisällä taiteellista osaa. Opinnäytetyö on luonteeltaan filosofis-hermeneuttinen tutkielma, jolla on kysymyksenasettelunsa takia yhteyksiä kuratointia koskevaan taiteellisen tutkimuksen metodologiaan. Opinnäyte hahmottelee Foucault’n itsetekniikoiden käsitteen avulla kuratointiin lähestymistapaa, jolla rakentaa subjektiivisesti merkityksellisiä ja eettisesti kestäviä lähestymistapoja kuratointiin. Näkökulma purkaa kuratointia koskevassa kirjallisuudessa tehtävää eroa kuratoinnin ja kuratoriaalisen toiminnan välillä sekä arvioi kriittisesti kuratoinnin mahdollisuuksia tutkimusta tuottavana oppialana. Opinnäytetyö esittää, että itsetekniikat voivat toimia tapana hahmottaa kuratoinnin eettisen ja taiteellisen työn luonnetta sekä jännitteitä koskien kuraattorin roolia. Itsetekniikoiden harjoittamisessa korostuu kuraattorin oman kokemuksen yhdistyminen hänen tavoitteisiinsa, arvoihinsa sekä kriittiseen harkintaan. Itsetekniikkoja koskeva näkökulma painottaa kuraattorin toimintaa, jonka painottamiseen opinnäytetyö suuntaa huomion. Täten näkökulma avaa kriittisen tarkastelun kuratoinnista käytyyn akateemiseen keskusteluun ja kuratoinnin määrittelyyn. Näkökulma ottaa huomion kuraattorin elämän laajemmin kuin taiteellisen työn tuloksiin tähtäävänä toimintana.
Keywords: Hoiva; Huolenpito; Kuratoinnin filosofia; Michel Foucault; Itsestä huolehtiminen; Nykytaiteen poliittisuus; Kuratointi ja aktivismi; kuratointi; etiikka; taidemuseot; asiantuntijuus; taide; kuvataide; taidenäyttelyt; nykytaide; kuraattorit (kulttuuri); näyttelyt; Praxis