Larry Galesin solistisen sävelkielen rytmiikan analysointia - Ahoniemi, Antti (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tutkimukseni aiheena ovat kontrabasisti Larry Galesin soittamat rytmiset elementit: erittelen ja analysoin esimerkkejä mielestäni monipuolisesta rytmiikasta, jota Gales hyödyntää siirtyessään enimmäkseen neljäsosapohjaisesta säestyssoitosta aika-arvoja useimmiten varioivampaan soolosoittoon. Osoitan korvakuulolla transkriboitujen nuottiesimerkkien avulla Galesin käyttävän soolosoitossaan walking bass -tradition mukaisen neljäsosasoiton sekä erinäisten kahdeksasosapohjaisten fraasien lisäksi toistuvia, instrumentille omaperäisiä sekä monipuolisesti polyrytmiikkaa soveltavia rytmisiä ideoita. Tavoitteenani oli nuotintaa Galesin soitosta kaikkia edellämainittuja rytmisiä ilmiöitä ja analysoinnin lisäksi osoittaa niiden toistuvuus useiden esimerkkien avulla. Tutkittavista ilmiöistä löytyi useita esimerkkejä ja niitä oli mahdollista analysoida transkriboidun nuottikuvan avulla, joten tutkimuksen tuloksena syntyi eritelty lista etsimistäni rytmisistä työkaluista.
Keywords: musta amerikkalainen musiikki; walking bass; Gales, Larry; kontrabasso; rytmiikka; improvisointi; synkopointi; fi=jazzmusiikki|sv=jazzmusik|en=Jazz|