Säkeitä näytelmän kirjoittamisesta - Lundán, Kaisa (My University, 2025)
Kirjallinen opinnäytteeni koostuu seitsemästä säkeestä, joissa pohdin näytelmäkirjailijan työnkuvaa eri näkökulmista. Lähestyn aihetta hyvin henkilökohtaisesta näkökulmasta, reflektoiden niitä tarinoita ja tapahtumia jotka ovat värittäneet tähänastista taiteilijauraani. Pyrin opinnäytteelläni löytämään vastauksia kysymykseen: miksi kirjoitan näytelmiä? Ensimmäisessä säe kuvaa tämänhetkistä kirjailijaminää. Toisessa säkeessä reflektoin lapsuudenympäristöni tarinoita. Kolmas säe käsittelee neromyyttejä ja oman työn romantisointia. Neljäs säe lähestyy mielikuvitusta ja luomista maiseman kautta. Viides säe kertoo kateudesta. Kuudes säe on pohdintaa kuolemasta teatterissa. Seitsemännessä säkeessä kerron parista kauniista lauseesta. Olen käyttänyt Italo Calvinon esseekirjaa Kuusi muistiota seuraavalle vuosituhannelle (1999) reflektiopintana ajattelulleni. Tämän lisäksi olen pyrkinyt käyttämään teoksia tai lainauksia, jotka ovat jollain tapaa pysyneet matkassani useamman vuoden ajan. Lisäksi olen haastatellut kollegaani Rasmus Arikkaa.
Keywords: henkilökohtaisuus; dramaturgia; näytelmäkirjailijat; näytelmäkirjallisuus; kuolema; mytologia; kirjoittaminen; taiteilijuus; identiteetti; muistot; fi=dramaturgia|sv=dramaturgi|en=Dramaturgy and Playwriting|