Toimijuuden tiloja - Salmi, Vilma (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Tarkastelen tässä opinnäytetyössäni toimijuuden tukemista taidepedagogisissa prosesseissa erilaisissa toimintayksiköissä. Työn lähtökohtina ovat omat kokemukseni työstä taidepedagogina lyhytkestoisissa työpajoissa päiväkodeissa sekä hoivakodissa. Tutkimusotteeni on autoetnografinen, ja se pohjautuu omiin kokemuksiini ja muistiinpanoihini. Toimijuudella tarkoitan ihmisen kykyä toteuttaa itseään ja vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Osallistujalla ja oppimisympäristöllä on vastavuoroinen suhde – ympäristö voi olla tukeva ja mahdollistava tai rajoittava tekijä. Olen kiinnostunut siitä, miten toimijuus näyttäytyy päiväkodissa ja hoivalaitoksessa sekä miten sitä voidaan taidepedagogiikan kautta tukea ja mahdollistaa. Tärkein oivallukseni päiväkotityöskentelystä oli, että lasten toimijuuden kokemus vahvistuu, kun heille annetaan aitoja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Ikäihmisten kanssa työskennellessäni huomasin, että harjoituksiin osallistumiseen ja toimijuuden toteutumiseen vaikuttivat heidän toimintakykynsä ja ajatuksensa itsestään. Ikäihmisten toimijuutta tukee taidepedagogisessa prosessissa joustava rakenne – se kannattelee, mutta antaa tarvittaessa myös vapautta. Työssäni tarkastelen myös omia pedagogisia lähtökohtiani. Haluan taidepedagogina toimia mahdollistajana: Luoda puitteet, joissa on tilaa osallistujan omalle kasvulle, kokeilemiselle, etsimiselle ja löytämiselle. Taidepedagogisen ajatteluni keskiössä on myös ajatus jatkumosta. Tavoitteeni on, että työni toisi henkilökunnalle ideoita ja keinoja jatkaa luovaa toimintaa ja taidepedagogiikkaa toimintayksiköissä sekä kehittää sitä edelleen.
Keywords: työpaja; hoivakoti; taidepedagogiikka; taidekasvatus; draamapedagogiikka; teatteriopettajat; toimijuus; päiväkodit; oppiminen; hoitokodit; taide; ikääntyneet; fi=teatteriopettaja|sv=teaterpedagogik|en=Theatre Pedagogy|