Kamarinäytelmä : ja mitä se tarkoittaa nykypäivänä? - Toivola, Peppi (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Tässä opinnäytteessä tutkin kamarinäytelmää näytelmän lajina sekä myös termin historiallista kontekstia. Esittelen muutamia tunnettuja kamarinäytelmiä ja niiden kirjailijoita. Kerron myös käymästäni kamarinäytelmäkurssista ja taiteellisesta opinnäytteestäni, jota aloin kirjoittaa kurssilla. Pohdin sitä, tuliko taiteellisesta opinnäytteestäni kamarinäytelmä. Tulen siihen lopputulokseen, että näytelmässäni on enemmän eroavaisuuksia kuin yhtäläisyyksiä kamarinäytelmien kanssa. Esittelen myös yhden nykynäytelmän ja vertailen sen yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia historiallisiin kamarinäytelmiin. Lopuksi pohdin sitä, miten historialliseen kontekstiin sidonnaista kamarinäytelmä-termiä tulisi käyttää nykypäivänä. Vai tulisiko ollenkaan? Tulen siihen lopputulokseen, että termiä kannattaa käyttää inspiraationa ja suuntaa antavasti, ei niinkään suljettuna lokerona, johon joko mahtuu täysin tai ei mahdu ollenkaan. Liitteenä on taiteellinen opinnäytteeni, näytelmä Mitä tapahtui Oliverille?
Keywords: Strindberg, August; Ibsen, Henrik; Reinhardt, Max; Baker, Annie; teatteritaide; näytelmät; näytelmäkirjallisuus; kamarinäytelmät; nykyteatteri; dramaturgia; kirjallisuudentutkimus; näytelmäkirjailijat; teatterihistoria; fi=dramaturgia|sv=dramaturgi|en=Dramaturgy and Playwriting|