Esityspaikka : näyttämön muotoja ja historiaa - Miettinen, Jukka O.; Boehm, Jukka von; Gröndahl, Laura (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2021)
Oppikirjaksi suunnattu tekstikokonaisuutemme kattaa kolme itsenäistä, osin toisiinsa löyhästi liittyvää osiota esittävien taiteiden ja sen historian viitekehyksessä. Niitä yhdistää kysymys esityspaikasta suhteessa teatterilliseen esitykseen eri aikakausina ja eri konteksteissa.
Osa I Luolamaalauksista teollistuvan ajan näyttämökoneeksi / Jukka O. Miettinen -- 1 Esihistoria -- 2 Aasia -- 3 Antiikki – Kreikan ja Rooman näyttämöt -- 4 Keskiaika – kirkko ja kaupunki näyttämöinä -- 5 Keskiajan ja renessanssin välissä -- 6 Renessanssi – Italian näyttämökokeilut -- 7 1600-luku, barokkinäyttämön riemukulku -- 8 1700-luku, näyttämöestetiikan uusia suuntauksia -- 9 1800-luku, teollistuminen ja uudet aatteet -- Osa II Taivaan alla – visioita teatterin ja juhlan rajapinnoilta / Jukka von Boehm -- 1 Kapina porvarillista teatterikäsitystä vastaan -- 2 Ranskan vallankumouksen poliittiset juhlat, 1790–1794 -- 3 Richard Wagner ja Bayreuthin juhlahanke -- 4 Friedrich Nietzsche ja Tragedian synty -- 5 Georg Fuchs ja dionyysiset juhlat -- 6 Max Reinhardt ja haave suurkaupunkien yhteisöllisyydestä -- 7 Maailmansotien välinen poliittinen massateatteri -- Osa III Näyttämön rajoilla – utopioita, kokeiluja, käytäntöjä / Laura Gröndahl -- 1 Avantgarden aikakausi -- 2 Näyttämön uudet muodot ja tehtävät -- 3 Katsomisen paikka -- 4 Kulissimaalauksesta skenografiseen ilmaisuun -- 5 Taiteiden kohtauspaikkoja -- 6 Näyttelijän tila -- 7 Poliittisten teatteriryhmien esityspaikat -- 8 Visuaalinen teatteri -- 9 Näyttämö digitalisoituvassa mediayhteiskunnassa.
Keywords: teatteritaide; teatterihistoria; esittävät taiteet; historia; teatterirakennukset; näyttämöt; rituaalit; yleisö; avantgarde; taidehistoria; taiteidenvälisyys; skenografia; estetiikka; poliittisuus; visuaalisuus; digitalisaatio; yhteiskunnalliset vaikutukset; esittäminen; esitykset