Luottamus musiikinopetuksessa : musiikinopettajien kokemuksia opettaja–oppilassuhteesta yläkoulussa - Kemppainen, Jesse-Joonas (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2026)
Tutkimuksen tavoitteena on narratiivisen tutkimusotteen avulla tarkastella, miten yläkoulun musiikinopettajat kuvaavat opettajan ja oppilaan välisen luottamussuhteen rakentumista ja merkitystä oppimisprosessissa. Samalla analysoidaan luottamusta vahvistavia ja heikentäviä tekijöitä sekä turvallisuuden kokemuksen yhteyttä luottamuksen muodostumiseen. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu luottamuksen, turvallisuuden ja vuorovaikutuksen tarkastelulle opettajan ja oppilaan välisessä suhteessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin haastattelemalla kokeneita yläkoulun musiikinopettajia. Haastatteluaineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimustulosten perusteella opettajan ja oppilaan välinen luottamus näyttäytyy oppimista tukevana tekijänä musiikinopetuksessa. Luottamus tukee oppilaiden osallistumista sekä uskallusta kokeilla, kysyä ja kohdata epävarmuutta musiikillisessa toiminnassa. Tulokset osoittavat myös, että turvallinen ja kannustava ilmapiiri sekä opettajan johdonmukainen ja oppilasta arvostava toiminta ovat keskeisiä tekijöitä luottamuksen rakentumisessa. Tutkimus tuo esiin opettajan ja oppilaan välisen luottamussuhteen merkityksen ja tarjoaa näkökulmia siihen, miten luottamusta rakentava pedagoginen toimijuus voi tukea oppilaiden osallisuutta ja oppimista musiikintunneilla.
Keywords: luottamus; turvallisuus; vuorovaikutus; opettaja-oppilassuhde; musiikkikasvatus; yläkoulu; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|