Salaisuuksista suurin - Pirtola, Sampsa (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Tiivistelmä Salaisuuksista suurin -videoteos käsittelee inhimillisen olemassaolon peruskysymyksiä yhdistäen tarinankerrontaa ja abstraktia kokeellista videotaidetta. Videoteoksella kuultava tarina mukailee vapaasti kansantarinan tyylilajia ja käsittelee yksilön tahdon vapautta suhteessa vallitseviin valta-asetelmiin. Teoksen ensiesitys oli 10.10–8.11.2020 Taideyliopiston Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä Kuvan kevät 2020. Exhibition Laboratory gallerian Black Box -tila oli järjestetty elokuvateatteriksi. Videoteos on yksikanavainen ja siinä on stereoääni. Teoksen pituus on 15 minuuttia ja se esitettiin näyttelytilassa toistuvana luuppina. Videoteoksella Salaisuuksista suurin kuullaan Harmony of the Spheres -yhtyeen musiikkia, joka perustuu osittain Hildegard Bingeniläisen (1098–1179) sävellysten nykyaikaisiin sovituksiin. Tähän kirjalliseen osuuteen olen koonnut ajatuksia ja näkemyksiä, jotka ovat olleet pohjalla taiteelliselle prosessille. Käsittelen aluksi teoksen teemallista taustaa, tämän jälkeen pohdin yleisesti videota välineenä. Lyhyesti kuvailen sitä, miten ihmisen havaintoprosessi aivoissa ja digitaalisessa videokamerassa muodostuu. Pyrin tällä avartamaan teoksessani ilmenevien teemojen taustoja. Luon katsausta kokeellisen elokuvan historiaan sekä tuon esille teoksia sekä yhteiskunnallisia ilmiöitä, jotka näen olennaisiksi videoteoksessa käsittelemieni aiheiden kannalta. Esittelen luomani käsitteen nimeltä kolmas tekijä. Pohdin käsitteen kautta teostani ja sen suhdetta taiteen kokemiseen, sekä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ja kulttuurillisiin teemoihin. Kirjoitan myös taiteen tekemisestä yleisesti, sekä taiteilijan roolista yhteiskunnassa. Opinnäytetyön taiteellisen työn ohjaajana toimi kuvataiteilija Maija Blåfield. Opinnäytetyön tarkastajina toimivat kuvataiteilijat Oliver Whitehead ja Kari Yli- Annala.
Keywords: taide; videotaide; kuvataide; taidenäyttelyt; elokuvat; elokuvataide; taiteilijat; kuvataiteilijat; fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|