Positiivinen pedagogiikka neurokirjon oppilaan oppimisen ja hyvinvoinnin tukena peruskoulun musiikin opetuksessa - Ilmoniemi-Loureiro, Maria (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tämä tutkimus tarkastelee peruskoulussa musiikkia opettavien opettajien kokemuksia neurokirjon oppilaiden opettamisesta ja positiivisen pedagogiikan soveltamisesta neurokirjon oppilaiden oppimisen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Tutkimuskysymykseni ovat: 1. Minkälaisia kokemuksia musiikkia opettavilla opettajilla on neurokirjon oppilaiden opettamisesta ja positiivisen pedagogiikan soveltamisesta heidän oppimisensa ja hyvinvointinsa tukemisessa? 2. Mitkä tekijät näyttäytyvät merkityksellisinä neurokirjon oppilaan oppimisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta? Teoreettisen viitekehyksen ensimmäinen luku käsittelee kehityksellisiä neuropsykiatrisia häiriöitä ja niiden ilmenemistä kouluympäristössä. Toisen luvun muodostaa positiiviseen psykologiaan ja pedagogiikkaan liittyvä kirjallisuus ja tutkimukset. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jonka aineisto tuotettiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Haastattelin neljää peruskoulussa musiikkia opettavaa opettajaa. Tutkimuksen tulosten mukaan neurokirjon oppilaan oppimista ja hyvinvointia voidaan tukea peruskoulun musiikin opetuksessa, mutta musiikin opetus ei automaattisesti lisää neurokirjon oppilaan hyvinvointia. Merkityksellisiä tekijöitä oppimisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta ovat opettajan välittäminen, turvallisuus ja luottamus opettaja-oppilassuhteessa ja luokkayhteisössä, vahvuuksien huomaaminen ja positiivinen vahvistaminen, sekä ennakointi, ratkaisukeskeisyys ja joustavat odotukset. Musiikin opetuksen vahvuudet neurokirjon oppilaan oppimisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta ovat toiminnallisuus, joustavat eriyttämismahdollisuudet, yhteistoiminnallisuus ja sen tarjoama väylä tunteiden kokemiselle ja ilmaisulle. On todennäköistä, että peruskoulussa musiikkia opettava opettaja kohtaa työssään neurokirjon oppilaita, sillä neuropsykiatriset häiriöt eivät ole harvinaisia. Tämä tutkimus tuotti tietoa neuropsykiatrisiin häiriöihin liittyvistä haasteista ja vahvuuksista sekä neurokirjon oppilaiden oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiselle merkityksellisistä tekijöistä peruskoulun musiikin opetuksessa. Tutkimuksen tavoitteena on nostaa aihetta keskusteluun, sekä olla osaltaan kehittämässä musiikkikasvatuksen alaa kohti erilaisuutta hyväksyvää ja huomioivaa musiikin opetusta.
Keywords: neuropsykiatriset häiriöt; musiikkikasvatus; ADHD; autismikirjon häiriöt; positiivinen pedagogiikka; positiivinen psykologia; hyvinvointi; tukeminen; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|