Niitä, jotka kuljettaa valoa : näyttelijän luova rooli osana taiteellista työryhmää - Jalas, Tellervo (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Kirjallisessa opinnäytetyössäni käsittelen näyttelijänidentiteettiin liittyviä kysymyksiä, joita olen opiskeluaikanani Teatterikorkeakoulussa pohtinut. Erittelen ennen kaikkea näyttelijän roolia taiteilijana ja taiteellisen sisällön tuottajana. Työssäni yritän problematisoida ohjaajan ja näyttelijän suhdetta ja koulussa oppimaani työnjaon mallia, jossa ohjaaja ohjaa, ja näyttelijä näyttelee. Pyrin paikallistamaan näyttelijänä sisäistämiäni työskentelyn rakenteita ja pohdin, miten voisin purkaa niitä työssäni. Tavoitteenani on uudelleenajatella teatterintekemisen malleja ja löytää niistä sellaisen muodon, jossa voisin toteuttaa itseäni näyttelijänä ja taiteilijana. Opinnäytetyötäni varten olen haastatellut kahta näyttelijän koulutuksen saanutta taiteilijaa, jotka ovat päätyneet toteuttamaan itseään teatterin ja taiteen kentällä monipuolisesti ja muissakin ammatillisissa rooleissa kuin näyttelijöinä. Haastateltavat ovat Noora Dadu ja Samuli Niittymäki. Haastattelumateriaalit kulkevat mukana opinnäytteen alusta loppuun. Ajatteluni tukena käytän Oo Conditin ja Pia Hounin näyttelijäidentiteettiä ja näyttelijän taiteilijuutta käsitteleviä väitöstutkimuksia sekä erilaisia taidemaailmaa käsitteleviä kirjallisia ja audiovisuaalisia lähteitä. Opinnäytteeni koostuu viidestä luvusta. Työ alkaa johdannolla, jossa käyn tiivistetysti läpi opinnäytteeni keskeisimmät teemat. Toisessa luvussa käyn läpi lähtökohtiani: sitä miten alun perin päädyin Teatterikorkeakouluun sekä tunnelmiani nykytilanteessa, jossa viimeistelen viidettä vuottani opintojen parissa. Lisäksi esittelen haastateltavani sekä tutkimukselliset kiinnostuksen kohteet, joihin etsin varsinaisissa käsittelyluvuissa vastauksia. Kolmannessa ja neljännessä luvussa käsittelen näyttelijän taiteellista työtä. Ensin puran näyttelijäminää, esiintyvää ruumistani sekä katseita ja odotuksia, joita siihen kohdistuu. Tämän jälkeen käsittelen ohjaajuutta sekä näyttelijää suhteessa ohjaajaan. Erittelen sitä, millaisiin ammatillisiin rooleihin ohjaajat ja näyttelijät perinteisesti jaetaan. Pohdin tarvettani hahmottaa kokonaisuuksia sekä sitä, millaisia ennakkoluuloja minulla on suhteessa ohjaajiin. Lisäksi käsittelen viimeisintä Teatterikorkeakoulussa tekemääni produktiota ja sen herättämää kipinää. Lopuksi summaan ajatuksiani, ja yritän sanallistaa sitä, millaisella mielellä viimeistelen opintojani. Hahmotan todelliseksi sitä suuntaa, jota kohti haluan tulevaisuudessa pyrkiä ja sanallistan kaikkea sitä, mitä opintoni ovat antaneet minulle.
Keywords: Dadu, Noora; Niittymäki, Samuli; teatteritaide; näytteleminen; näyttelijät; teatteriohjaajat; taiteilijuus; roolit (esittävät taiteet); ammatti-identiteetti; taiteellinen työ; haastattelututkimus; fi=näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst (på finska)|en=Acting in Finnish|