VARASTA TÄMÄ OPINNÄYTE : omasta luovasta identiteetistä ja alaa uudistavasta ammattilaisuudesta - Patinen, Pauli (My University, 2025)
Esittelen tässä teatteritaiteen maisterin opinnäytteeni kirjallisessa osassa joitain tapoja suhtautua omuuden, luovuuden ja identiteetin käsitteisiin ja pohdin näitä erityisesti suhteessa opinnäytteeni taiteellisen osan Varasta tämä esitys taustalla vaikuttaneeseen ja sen valmistamisen myötä syventyneeseen ajatteluun. Opinnäytteeni kirjallinen osuus koostuu johdantoluvun lisäksi neljästä keskenään hieman erityylisestä esseemäisestä luvusta sekä loppupäätelmistä. Ensimmäisessä luvussa avaan lyhyesti opinnäytteeni taiteellisen osan Varasta tämä esitys lähtökohtia, teoksen valmistamista, sisältöä ja sen saamaa vastaanottoa. Pohdin opinnäytteeni taiteellisen osan suhdetta nykytaiteeseen ja esitän joitain huomioitani käsitteestä nykyesitys Toisessa luvussa lähestyn luovuuden ja luovan identiteetin sekä omistamisen ja omuuden ajatuksia ensin suhteessa historialliseen taiteilijakäsitykseen – erityisesti saksalaisen filosofi Immanuel Kantin esittelemän taiteellisen nerouden käsitteen kautta – ja myöhemmin porvarillisen yksilön käsitteen valossa. Pohdin näitä suhteessa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa vallitseviin henkilökohtaisuuden ajatusta painottaviin opetuskäytäntöihin ja diskursseihin. Luvussa kolme syvennän pohdintaa oman luovuuden ja luovan identiteetin ajatuksista käymällä läpi varastamista, plagioimista ja kopioimista enemmän tai vähemmän tietoisina menetelminä ja ilmiöinä eri taidemuotojen traditioissa. Esimerkkini tässä nousevat pitkälti näytelmäkirjallisuuden, kirjallisuuden, musiikin, elokuvataiteen ja kuvataiteen piireistä. Neljännessä luvussa lähestyn aihettani hieman toisella tavalla ja pyrin erittelemään – ja purkamaan paloiksi – omaa luovaa identiteettiäni sekä sen rakentuneisuutta kaunokirjallisia keinoja hyväksi käyttäen. Kaunokirjallisen osuuden lähtökohdat, muodon ja ilmaisun olen varastanut niin kuvataiteen kuin teatterinkin konteksteista. Opinnäytteeni kirjallinen osani päättyy loppupäätelmiin, jossa tosiaankin pyrin esittämään loppupäätelmäni aiheesta. Kirjoitelmani alaa uudistavuus jääköön tämän jälkeen lukijan sekä opinnäytteeni tarkastajien arvioitavaksi.
Keywords: omuus; identiteetti; dramaturgia; plagiointi; luovuus; kopiointi; varkaus; fi=dramaturgia|sv=dramaturgi|en=Dramaturgy and Playwriting|