Taiteen kanssa maailman äärellä : kirjoituksia ihmiskeskeisestä ajattelusta ja ilmastonmuutoksesta - (:unkn) unknown (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2021)
Elämme historiallista murroskautta, joka on alkanut tuottaa myös uudenlaista taidetta ja taidepuhetta. Ilmastonmuutos, lähestyvän ekokatastrofin uhka, demokratioita horjuttava poliittinen kuohunta sekä lisääntyvä siirtolaisuus painostavat kaikki kehittämään uusia näkökulmia mahdollisiin tulevaisuuksiin. Samalla myös taiteen ja taidetutkimuksen arvoperusta on radikaalissa muutoksen tilassa. Tämän syvempi ymmärtäminen edellyttää paitsi uudenlaista yhteiskunnallista mielikuvitusta, myös eläinten, kasvien ja elottomien organismien nivomista intiimisti osaksi ”meitä”.Taiteen kanssa maailman äärellä -antologian esseet ristivalottavat näitä nykytaiteelle ja taiteen tutkimukselle keskeisiä kysymyksiä.
Osa I Miten kertoa uudelleen ihminen? -- Johdanto / Anita Seppä ja Hanna Johansson -- Peili ja diagrammi / Karoliina Lummaa -- Miten kertoa uudelleen ihminen ja edistys? : pohdintoja eurooppalaisen korkeakulttuurin afrikkalaisesta alkuperästä / Anita Seppä -- Kohti "eläimen" jälkeistä aikaa / Terike Haapoja -- Kuvassa kumppanilajin kanssa : kissuus ja queeriys ja samansuuntaiset katseet / Leena-Maija Rossi -- Osa II Kriittinen ekologia ja taide -- Antroposeenin aika ja taidehistoria humanistisena (luonnon)tieteenä / Hanna Johansson -- Kivi, jää, ilma : antroposeeni ja nykytaiteen ajallisuudet / Saara Hacklin -- Ihminen on vasta tulossa - taide ja poisthumanismi / Teemu Mäki -- Taide fossiilikapitalismin jälkeen : lahoavan muovin narina / Taina Saarikivi -- Aineettomuuden jalanjälki : suprematistinen modernismi globaalin ympäristökriisin kontekstissa / Antti Majava.
Keywords: taide; taiteentutkimus; kulttuurintutkimus; kulttuurifilosofia; yhteiskunnallinen muutos; sosiaalinen oikeudenmukaisuus; ihmiskuva; ihminen-eläinsuhde; luontosuhde; ilmastonmuutokset; ympäristökysymykset