Monitapaustutkimus pianonsoiton opiskelijoiden ammatti- ja musiikki-identiteetin kehittymisestä - Mishukov, Jyri (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2022)
Tutkimuksessa käsiteltiin pianonsoiton opiskelijoiden ammatti- ja musiikki-identiteetin muodostumista sekä musiikillista minäkuvaa. Tutkimuskysymys oli: Miten pianonsoiton korkeakouluopiskelijoiden ammatti- ja musiikillinen identiteetti kehittyy opintojen aikana? Tämän tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustui ammatti-identiteetin, musiikillisen identiteetin ja minäkäsityksen käsitteisiin. Identiteetin rakentuminen on koko elämän mittainen prosessi. Sen muodostumiseen vaikuttavat vahvasti yksilön ympäristö, yhteiskunta sekä oma toiminta näiden sisällä. Tutkimus on laadullinen tutkimus. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaas-tattelua. Tutkimusta varten haastateltiin kolmea pianonsoiton ammattiopiskelijaa. Tutkimustulokset osoittivat, että eri identiteetit limittyvät ja tukevat toisiaan. Opiskelijoiden ammatti- ja musiikki-identiteetit rakentuvat muun muassa opinnoilla, omalla ammatillisella ja musiikillisella toiminnalla sekä omalla motivaatiolla ja mielenkiin-nolla tiettyjen aihepiirien parissa.
Keywords: ammatti-identiteetti; minäkuva; piano