Melkein toukokuu - Saali, Kerttu (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeni koostuu taiteellisesta osasta, sekä tästä kirjallisesta osasta. Taiteellinen osa piti sisällään kaksi näyttelyä: yksityisnäyttelyn Melkein toukokuu Galleria Project Roomissa, sekä Kuvan Kevät ryhmänäyttelyn. Molemmat näyttelyt toteutuivat Helsingissä vuonna 2021. Kirjallisessa osassa, joka on syntynyt toteutuneiden näyttelyiden jälkeen, pohdin taiteellisen työskentelyni, sekä -ajatteluni toistuvia teemoja, ja sitä mitä maalaus ja sen prosessi minulle merkitsee. Työskentelyni toistuvat teemat liittyvät käyttämääni välineeseen, väriin, tiedostamattomaan sekä maalaamisen vapauteen. Tarkoituksenani ei ole aukottomasti selvittää sitä, mistä maalauksissani on kyse, vaan esitellä ajatuksia, jotka vaikuttavat työskentelyyni ja saavat sen prosessin liikkeelle. Pohdin oman värinkäyttöni motiiveja ja etsin sille konteksteja nykytaiteen kentältä, sekä taidehistorian jatkumosta. Avaan muun muassa sitä, miten impressionismi on vaikuttanut maalaamiseeni ja väriajatteluuni. Avaan myös suhdettani maalaamisen prosessin vapauteen sekä sen tiedostamattomaan puoleen. Tulen myös pohtimaan suhdettani kehystämiseen sekä kehyksiin. Kirjallinen osa sisältää myös taiteellisen osan dokumentaation. Opinnäytteeni ensimmäinen taiteellinen osa, yksityisnäyttelyni Melkein toukokuu oli esillä galleria Project Roomissa 29.1-14.2.2021 Helsingissä. Näyttelykokonaisuus oli esillä gallerian etutilassa. Näyttely koostui yhdeksästä öljyvärimaalauksesta, joiden koot vaihtelivat suurista (170x150 cm) pieniin (n. 20x20 cm). Näyttelyn kaikkia maalauksia rajasi upotetut mäntykehykset. Opinnäytteeni toinen osa oli esillä ryhmänäyttelyssä Kuvan Kevät 2021 12.5-6.6.2021 Exhibition Laboratoryn lisätilassa, Helsingissä. Kuvan keväässä esillä ollut kokonaisuus sisälsi neljä öljyvärimaalausta, jotka syntyivät samassa työskentelyn jatkumossa, kuin Melkein toukokuu -näyttelyn teokset. Osaa maalauksista ympäröi puiset, kuviolliset raamit.
Keywords: kuvataide; maalaustaide; taidemaalarit; maalaukset; taide; taidehistoria; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|