Vihreän kullan kuume - Lähteenmäki, Lauri (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2022)
Opinnäytteeni koostuu Kuvan Kevät 2022 -näyttelyssä (Kuva/Tila, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Sörnäisten rantatie 19, Helsinki, 7.5.–5.6.2022) esillä olleesta valokuvakirjasta Vihreän kullan kuume: raportti Suomen metsien tilasta (2022) sekä neljästä kuvauspaikan ja -ajan mukaan nimeämästäni pigmenttivedosta puupäädyillä (80x102 cm). Teokset kuuluvat pitkäaikaiseen valokuvasarjaani Vihreän kullan kuume (2017–2022), joka tutkii metsätalouden vaikutuksia Suomen maisemaan. Pelkistetyt ja dramatisoimattomat maisemavalokuvani yli kahdeltakymmeneltä kuvauspaikalta haastavat populaaria käsitystä Suomen luonnosta puhtaana ja koskemattomana. Näyttäessään silmin havaittavaa metsien ekologista tilaa valokuvasarjani kommentoi polarisoitunutta poliittista keskustelua metsien käytöstä ja ehdottaa ammatti- ja yhteiskunta-aseman mukaan määrittyvien diskurssien palauttamista maanpinnalle. Maiseman ja metsäkeskustelun suhteeseen pureutuu etenkin valokuvakirjani sarjan pääteoksena. Sen rakennetta ohjaa metsäkeskustelua kuvaava tekstikollaasi, joka perustuu uutismediasta keräämääni aineistoon metsien käyttöä koskevista lausunnoista. Opinnäytteeni kirjallinen osa avaa teosteni taustaa. Käsittelen suomalaista metsäsuhdetta ja metsätaloutta historiallisesta näkökulmasta sekä tuon esiin kaksi metsäkeskustelua hallitsevaa näkökulmaa. Lisäksi käsittelen taiteellista prosessiani valokuvasarjani parissa sekä laajemminkin työskentelyäni, jossa konseptualisoin ympäristökysymyksiä taiteeni aiheiksi. Kirjallinen osa valottaa ajatuksiani kuvataiteen ja ympäristötutkimuksen yhdistelystä, joka on ammatillinen lähtökohtani omalle taiteelliselle työskentelylleni.
Keywords: fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|