Transponoidut reaalisointumerkinnät ja vaihtuvat sävellajit opetusvälineinä : trumpetti tutuksi perinteisin sävelmin -oppimateriaalin esittely - Pohjoisaho, Seppo (Sibelius-Akatemia, 2013)
Tässä kirjallisessa työssä esittelen marraskuussa 2013 julkaistavaa Trumpetti tutuksi perinteisin sävelmin -trumpettiopasta. Oppaan pääideana on käyttää transponoituja reaalisointumerkkejä ja vaihtuvia sävellajeja opetuksen apuna. Eräänä lähtökohtana oppimateriaalista on pyritty myös tekemään mahdollisimman monikäyttöinen sekä muista trumpettikirjoista poikkeava oppimateriaali trumpetille. Tämän työn aluksi kerron trumpettikirjan tekemiseen ryhtymiseen vaikuttaneista tekijöistä ja kerron kuinka oppaan perusidea on syntynyt. Työn jälkimmäisessä osiossa esittelen kirjan sisältöä, merkitsemistapoja sekä ulkoasua. Lopuksi pohdin lyhyesti Trumpetti tutuksi perinteisin sävelmin -kirjan käyttömahdollisuuksia ja käytettävyyttä sekä arvioin kirjan soveltuvuutta nykyaikaiseen trumpetinsoitonopetukseen.
Keywords: trumpetti; soittaminen; transponointi; sävellajit; fi=puhaltimet|sv=blåsinstrument|en=Wind Instruments|