Kroppslig gitarrundervisning : En kvalitativ studie i att undervisa gitarrspel med fokus på det kroppsliga - Björkroth, Joona (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2020)
Syftet med detta arbete är att utgående från lektioner och intervjuer med fem gitarrelever beskriva och analysera hur olika kroppsliga övningar påverkar lärande av gitarrspel från både elevens och lärarens synvinkel. Mina forskningsfrågor är följande: Hur upplever elever gitarrundervisning som betonar kroppsliga övningar? Vad innebär det för utmaningar för läraren att undervisa gitarrspel med betoning på det kroppsliga? Vad innebär fokus på kroppen för elevernas lärande? Jag utgår från en teoretisk referensram där kroppen betraktas kroppen både som objekt och subjekt samt presenterar Michael Polanyis teori om tyst kunskap. Jag utgår från att den kroppsliga aktiviteten i gitarrspel är i stort sett en form av tyst kunskap som måste medvetandegöras för att kunna utvecklas. Jag för tanken vidare genom Parviainens teori om kroppslig kunskap och kinestetisk aktivitet. Jag behandlar dessutom kroppsliga pedagogiska metoder, som Dalcroze, av vilka jag utformar egna idéer till mina egna kroppsliga gitarrlektioner. Min undersökning är en fallstudie med en fenomenologisk-hermeneutisk forskningsansats. Jag använder en experimentell version av Lesson study (LS) där jag själv filmar mina provlektioner med mina informanter och observerar olika kroppsliga fenomen som sker under mina provlektioner. Dessutom intervjuar jag eleverna efter lektionerna och diskuterar provlektionernas innehåll. Analysen av det empiriska materialet visade att kroppslighet i stort sätt har tagits för givet under elevernas tidigare gitarrundervisning. Eleverna förhöll sig positivt till undervisningen, de ansåg kroppslighet motiverande och speciellt det rytmiska utförandet förbättrades genom fokus på kroppen. Min fallstudie beskriver och utvecklar en kroppslig gitarrundervisning som förhoppningsvis kan inspirera andra pedagoger att utveckla sin instrumentundervisning.
Keywords: gitarrundervisning; instrumentundervisning; kroppslig kunskap; ruumiillisuus; ruumis; opetus; pedagogiikka; opettajat; tieto; kokemukset; oppiminen; ruumiinkuva; hiljainen tieto; kroppslighet; tyst kunskap; rytmik; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|