Pieninä palasina maailmalla? : tapaustutkimus suomalaisten kulttuuri-instituuttien varainhankintamuotojen strategisesta monipuolistamisesta - Siukonen, Tytti (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2021)
Tämä taidehallinnon pro gradu -tutkimus tarkastelee kolmen suomalaisen kulttuuri- instituutin varainhankinnan strategisuutta. Lähtökohtana on tutkia minkälainen strateginen rooli varainhankinnalla on kulttuuri-instituuttien rahoituksessa, mitkä ovat instituuttien tulonmuodostuksen luokat eri kategorioissa ja miten instituutin strategia linkittyy varainhankinnan muotoihin ja toimenpiteisiin. Tapaustutkimuksen kohteiksi on valittu kolme kulttuuri-instituuttia: Suomen Ranskan instituutti Pariisissa, Suomen New Yorkin instituutti sekä suomalais-ruotsalainen kulttuurikeskus Hanasaari Espoossa. Kvalitatiivisen tapaustutkimuksen tuloksia käsitellään strategisen suunnittelun ja johtamisen viitekehyksessä. Tulosten perusteella voidaan todeta, että kulttuuri-instituuttien motiivi ei ole tehdä ”varainhankintaa varainhankinnan vuoksi”, vaan löytää paras mahdollinen kombinaatio tulonmuodostuspohjaksi hakemalla ja yhdistelemällä tarkoituksenmukaisesti niin julkista tukea, yksityistä säätiörahoitusta, kuin erilaisten yhteistyökumppanuuksien tuomia taloudellisia ja synergisiä hyötyjä. Instituuttien perustehtävän toteuttaminen on kaiken toiminnan ja strategisen työn lähtökohta, ja myös varainhankinnan tulisi tukea sen toteuttamista: oli varainhankintamuotoina sitten yksityisen lahjoittajapohjan kartuttaminen tai liiketoiminnallisten hybridien kehittäminen. Tutkimus osoitti, että tapaustutkimuksen instituutit miettivät aktiivisesti rahoituskanavien monipuolistamista ja varainhankintatoimenpiteiden kehittämistä, mutta se on vielä verrattain uutta instituuttien keskuudessa. Kulttuuri-instituuttien varainhankinnan haasteiksi nähtiin instituuttien lähtökohtaisesti vähäiset toimintaresurssit, pieni henkilökunta sekä epävarma, harkinnanvarainen julkinen tuki. Erityisen suuren ajankohtaisen haasteen instituuttien rahoitukselle asettaa rahapelitoiminnan kulttuurin rahoituksen muutokset ja lähivuosien leikkaukset. Varainhankintaa ollaankin kehittämässä erityisesti ulkomailla toimivien instituuttien kohdemaissa.
Keywords: rahoitus; kulttuuri-instituutit; varainhankinta; kulttuuri; strateginen johtaminen; fi=taidehallinto|sv=Arts Management|en=Arts Management|