Tuntematon maalaus - Ängeslevä, Mikko (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2024)
Kuvataiteen maisterin opinnäytetyöni koostuu taiteellisesta ja kirjallisesta osasta. Taiteellinen osa esitettiin Kuvan Kevät -näyttelyssä 4.5.¬–2.6. 2024 Taideyliopiston kuvataideakatemian kampuksella sijaitsevassa Kuva/Tilassa. Kirjallinen osa syventää ja täydentää taiteellista osiota. Taiteellinen osuus muodostuu neljästä kankaalle toteutetusta öljyvärimaalauksesta. Teokset Lintu tuo, Toinen puoli ja Takauma esitettiin yhdessä, samalla seinällä. Teos Tekoäly peittelee kuoleman oli ripustettu erilleen kolmesta muusta maalauksesta. Maalaukset ovat valmistuneet vuoden 2024 aikana. Maalaukseni taivuttelevat vapautumaan totunnaisen maailman ehdollistumisista. Katsoja voi tunnistaa maalauksen osia, mutta kokonaisuus jää epämääräiseksi. Temaattisesti maalaukseni käsittelevät arkiymmärryksen toisella puolella olevaa ilmiömaailmaa. Kirjallisessa osassa kuvailen yksityiskohtaisesti teosteni taustoja ja työprosessia. Kunkin teoskuvauksen yhteydessä syvennyn käsittelemään ajatteluani ja henkilöhistoriaani, sekä niiden vaikutusta tekemiseeni. Taide on ollut merkityksellinen osa elämääni lapsuudesta asti. Suhde sen tekemiseen ja ilmaisullinen muoto ovat vaihdelleet menneen neljän vuosikymmenen aikana. Näyttelyn teokset ammentavat tyylillisesti ja temaattisesti erilaisista taiteellisista vaiheistani etsien niiden luontevaa sulautumispistettä. Tärkeässä osassa opintojani on ollut perinteiseen öljymaalaustekniikkaan tutustuminen ja sen vaikutus työskentelyyni. Kirjoitan tekijän ja toisaalta katsojan näkökulmasta. Teokseni kertovat minulle usein jotain sellaista, mitä en ole ajatellut niitä suunnitellessa tai toteuttaessa. Niiden äärellä minusta tulee yksi katsoja muiden joukossa.
Keywords: maalaustaide; kuvataide; taidemaalarit; taideteokset; taide; kuvataiteilijat; taidekorkeakoulut; maalaukset; opinnäytteet; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|