Esitystaiteen menetelmät ja utooppinen pedagogiikka - Porkola, Pilvi (Teatterintutkimuksen seura, 2025)
Tässä artikkelissa tarkastelen taiteen opettamisen poliittisuutta utooppisen pedagogiikan käsitteen kautta. Avaan utopian käsitettä yhteiskuntatieteissä ja tuon esiin, miten utopiaa on tarkasteltu teoreettisesti taiteen tutkimuksen piirissä. Tutkimuskysymykseni on, miten utooppista pedagogiikkaa voisi kehittää taidelähtöisesti ja mitä se tarkoittaa eri konteksteissa? Viittaan aiempaan tutkimusprojektiin ”Poliittinen mielikuvitus ja vaihtoehtoiset tulevaisuudet” (2020–2024) Turun yliopistossa ja siinä toteutettuun pedagogiseen kurssikokonaisuuteen. Jäsennän kurssin mukanaan tuomia huomioita kokeilevuuden, leikin, materiaalisuuden ja yhdessä kuvittelun avulla. Pyrin vahvistamaan yhteiskuntatieteissä käydyn utopiakeskustelun ja taiteesta lähtöisin olevan utopiakeskustelun yhteneväisyyksiä pedagogisesta näkökulmasta. Päädyn ajatukseen utooppisesta pedagogiikasta käsitteellisenä työkaluna taiteen opettamisen yhteiskunnallisen sidoksen vahvistamisessa.
Keywords: esitystaide; pedagogiikka; poliittinen ajattelu; taiteellinen tutkimus