Arvokasvatus lastenlauluissa : Yle Areenan 100 lastenlaulua -formaatin laulut arvokasvattajina - Paajanen, Mirkka (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2026)
Maisterintutkielmani käsitteli arvokasvatusta Yle Areenan 100 lastenlaulua -formaatin lastenlauluissa. Tutkielmani pääkysymys oli, miten arvokasvatus ilmenee Yle Areenan 100 lastenlaulua -formaatin lauluissa. Vastasin kysymykseen seuraavien alakysymysten avulla: 1. Minkälaisia arvoja Yle Areenan 100 lastenlaulua -formaatissa olevat laulut sisältävät? 2. Minkälaiset arvot ohjaavat Ylen julkaisemaa lastenmusiikkia? 3. Miten Ylen lastenohjelmia ohjaavat arvot suhteutuvat 100 lastenlaulua -formaatissa olevien laulujen arvoihin? Tutkielmani teoreettinen viitekehys koostui pääosin arvoihin, kasvatukseen sekä musiikki- ja arvokasvatukseen perehtyneestä kirjallisuudesta kuin myös Ylen lastenohjelmien periaatteista. Tutkielmani perustui hermeneuttiseen tieteenperinteeseen tarkastellessani merkityssisältöjä ja kulttuuria kasvatuksessa vallitsevien arvojen kautta ja tulkitessani sanoitusten sisältämiä merkityksiä ja maailmankuvia. Näkökulmani oli laadullinen, ja aineistona oli Yle Areenan 100 lastenlaulua -formaatin laulut sekä Ylen lastenohjelmien tuottajan ja toimittajan haastattelut. Menetelmänäni käytin sekä laadullista sisällönanalyysia että teoriaohjaavaa analyysia nojautuen Leevi Launosen arvojaotteluun. Lisäksi haastattelin Ylen tuottaja ja toimittajaa. Maisterintutkielmani tulosten perusteella voidaan todeta, että arvokasvatus ilmeni lauluissa monella tapaa. Suurin osa Ylen lastenohjelmien periaatteissa mainituista arvoista toteutui formaattiin valituissa 85 analysoimassani laulussa, mutta osa arvoista jäi myös toteutumatta. Näin ollen tarvitsemme edelleen sekä uusia lastenlauluja että toisenlaisia valintoja ohjelmasisältöä rakentaessa, jotta kaikki Ylen lastenohjelmia ohjaavat arvot tulisivat kuuluviin ja todeksi myös käytännön tasolla.
Keywords: Yle; Yle Areena; Yleisradio; Yleisradio; arvot (käsitykset); musiikkikasvatus; lastenlaulut; kasvatus; arvokasvatus; musiikki; lapset (ikäryhmät); laulut; lastenmusiikki; yleisradiotoiminta; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|