Koreografina osana prosessia : valinnat taiteellisessa prosessissa - Latva, Pauliina (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastelen koreografin pedagogisia valintoja taiteellisessa prosessissa. Tutkimus sijoittuu taiteellisen tutkimuksen kenttään, ja lähestyn aihetta autoetnografisesta näkökulmasta. Tutkimuskysymyksenäni on: Millaisia pedagogisia valintoja tein koreografina taiteellisessa prosessissa? Lisäksi tarkastelen viimeisessä luvussa omaa oppimisprosessiani koreografina. Tutkimusaineistona toimii tammikuussa 2026 ensi-iltansa saanut dreamality-teos sekä sen luomisprosessin aikana syntynyt aineisto, kuten työpäiväkirjatekstit, kenttämuistiinpanot, viestintäaineistot sekä visuaalinen dokumentaatio vuosilta 2025–2026. Tarkastelen aineistoa reflektiivisesti osana omaa työskentelyäni. Tutkimusta motivoi omat kokemukseni tanssitaiteen kentältä sekä freelancer-tanssitaiteilijana että fysioterapeuttina, erityisesti kiinnostus työhyvinvointiin, eettisyyteen ja valtasuhteisiin liittyviin kysymyksiin sekä tarve tarkastella kriittisesti vakiintuneita toimintatapoja. Keskeiset löydökseni prosessin aikana oli, että pedagogiikka ei rajaudu yksittäisiin menetelmiin tai opetustilanteisiin, vaan ilmenee kokonaisvaltaisena tapana olla, toimia ja tehdä valintoja taiteellisessa prosessissa. Pedagogiset valinnat kietoutuvat dialogisuuteen ja rakentuvat jatkuvassa suhteessa muihin toimijoihin. Koreografin rooli näyttäytyy ennen kaikkea tilan mahdollistamisena, jossa työryhmän jäsenet voivat osallistua, vaikuttaa ja kantaa vastuuta yhteisestä teoksesta. Päätelmänä esitän, että pedagogiset valinnat ovat eettisiä ja tilannesidonnaisia, liittyen vallan käyttöön, sen jakamiseen ja koreografin vastuuseen. Erityisesti epävarmuuden ja keskeneräisyyden hetkissä tehdyt valinnat tuovat esiin, miten arvot konkretisoituvat käytännössä. Näin pedagogiikka rakentuu jatkuvana neuvotteluna itsen, toisten ja tilanteiden välillä. Tutkielma ehdottaa, että koreografinen työskentely voidaan ymmärtää pedagogisena toimintana, jossa keskeiseksi nousevat prosessuaalisuus, herkkyys epävarmuudelle ja suhteessa oleminen.
Keywords: tanssi; koreografia; pedagogiikka; ruumiillisuus; koreografit; taiteellinen työ; taiteellinen tutkimus; taidekasvatus; prosessit; työprosessit; dialogisuus; valta; vastuu; autoetnografia; fi=tanssinopettaja|sv=danspedagogik|en=Dance Pedagogy|