Johdanto : Toiminnallisen näkökulman yleistyminen musiikin historian tarkastelussa - Kilpiö, Kaarina; Rantanen, Saijaleena (Suomen musiikkitieteellinen seura, 2025)
Tämän julkaisun alkupiste on vuoden 2022 Historiantutkimuksen päiville laatimassamme työryhmäkutsussa. Pyysimme silloin tutkijakollegoilta esitelmiä, joissa sovellettaisiin sosiaalihistoriallista tutkimusotetta musiikki- ja ääniteemoihin. Taustalla oli kahtalainen pyrkimys. Ensinnäkin tähtäsimme musiikin historian tutkimuksen keskusteluyhteyden vahvistamiseen muiden historiantutkimuksen alueiden kanssa. Toiseksi haimme myös lähestymistapaa, jossa musiikin ja muiden äänellisten ilmiöiden ei nähdä ainoastaan heijastavan menneisyyden kehityskulkuja ja muutosvoimia vaan myös vaikuttavan niihin. Näitä vaikutuksia jäljitetään esimerkiksi tarkastelemalla, kuinka ääntä ja musiikkia on eri aikoina hyödynnetty yhteiskunnallisiin ja/tai kulttuurisiin muutoksiin johtaneissa tapahtumakuluissa. --
Keywords: musiikinhistoria; sosiaalihistoria; kulttuurihistoria; aatehistoria; poikkitieteisyys