Mäntän äärellä : kuratoriaalinen työskentely ja konseptikuratointi yhteiskunnallisen osallistumisen välineenä - Gråhn, Krister (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2026)
Opinnäytteeni Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis – Master’s Programme in Exhibition Studies -ohjelmaan tarkastelee kuratoriaalista työskentelyä välineenä yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisessa ja osana arkipäivän toimintaa. Opinnäytteeni käytännön osuus, Mäntän äärellä -näyttelyiden tuotanto ja toteutus, ajoittui pääosin vuodelle 2023. Nykytaidenäyttelyt kymmenessä Mäntässä myynnissä olleessa asuinkiinteistössä olivat avoinna yleisölle 2.7.-30.7.2023. Mäntän äärellä -näyttelykonsepti perustui yritysyhteistyöhön, jolla yhdistettiin nykytaide ja paikalliset asuinkiinteistömarkkinat. Konseptikuratointi pohjautui lähiajatteluun, uudelleenajatteluun sekä paikallisen, yhteiskunnan rakennemuutoksen myötä syntyneen, tilanteen huomioimiseen sosioekonomisesta ja -ekologisesta näkökulmasta. Mänttä – vanha tehdaskaupunki – toimintaympäristönä loi mahdollisuuden käsitellä aiheita paikallisesti, mutta heijastaen niitä myös laajemmin valtakunnalliseen (ja globaaliin) kontekstiin. Opinnäytteeni kirjallinen osuus esittelee Mäntän äärellä -näyttelykonseptin toimintaperiaatteita sekä käytäntöä. Näyttelyt esitellään samoilla dokumenteilla, jotka olivat yleisön saatavilla näyttelyn aikana ja niiden jälkeen. Dokumentaatio sekä prosessikuvaus pohjustavat prosessin aikana tärkeiksi muodostuneita kysymyksiä kuratoinnin yhteiskunnallisesta roolista ja vastuusta. Opinnäytteeni kirjallinen osuus keskittyy analysoimaan Mäntän äärellä -prosessia toiminnallisena instituutiokritiikkinä vertaamalla sitä valkoisen kuution perinteelle syntyneisiin taiteen esittämiskäytäntöihin, paikallisten taideinstituutioiden toimintaan sekä nykykorutaiteeseen. Toiminnallinen instituutiokritiikki lähestyy niin taideinstituutioita kuin yritysyhteistyötäkin. Mänttä – Taidekaupunki – toimintaympäristönä mahdollistaa instituutiokritiikin reflektoimisen myös laajemmin valtakunnalliseen (ja globaaliin) nykytaiteen kenttään. Mäntän äärellä -yritysyhteistyö kiinteistövälityksen kanssa toimii analyysissani esimerkkinä yhteistyömallista, jollaisia kuratoriaalisen työskentelyn avulla on mahdollista luoda yhteiskunnan eri toimijoiden välille. Esimerkki osoittaa, ettei yritysyhteistyö johda väistämättä taiteen välineellistämiseen, vaan yhteistyö voi muodostaa työskentelyyn sisällöllisen lähtökohdan. Yhteistyön edellytyksenä on kuraattorin positio välittäjänä, jonka toiminta sijoittuu erilaisten yleisöjen – näyttelyvieraiden, taiteilijoiden, instituutioiden ja yhteistyökumppaneiden – välisiin suhteisiin. Nämä välit eivät ole tyhjiä, vaan ne sisältävät erilaisia arvoja, toiminnallisia rakenteita ja diskursseja. Mäntän äärellä -analyysi johdattaa pohtimaan kuraattorin toimintaa erilaisten diskurssien kentillä sekä ehdottaa kuraattorin vastuun jakamista kanssakuratoriaalisen työskentelyn kautta. Kuratointi näyttäytyy toimintana, joka muodostuu erilaisista riippuvuussuhteista, ja laventamalla yksilökeskeistä painopistettä kuraattorista kanssakuraattoreihin on mahdollista laajentaa myös taiteen toimintaedellytyksiä. Taiteen laaja-alainen ja moniääninen osallistuminen yhteiskunnan eri rakenteisiin voi mahdollistua esimerkiksi kanssakuratoriaalisen ja yhteisösidonnaisen työskentelyn kautta.
Keywords: taiteen esittämiskäytännöt; kuratoriaalinen työskentely; instituutiokritiikki; valkoinen kuutio; passiivinen yleisötyö; lähiajattelu; yhteisösidonnaisuus; kanssakuratointi; kuvataide; nykytaide; taidenäyttelyt; kuratointi; yritysyhteistyö; kuraattorit (kulttuuri); yleisö; Praxis