Mielenpyörteitä ja meduusoja: kirjoittamisen ruumiillisuus ja leikki - Päivärinta, Hanna (My University, 2025)
Esseemuotoinen opinnäytteeni käsittelee kirjoittamisen ruumiillisuutta, kirjoittamista leikkinä ja kirjoittamisen esteitä. Pohdin vapautta, erityisesti mielen vapautta ja sen vaikutusta kirjoittamiseeni. Opinnäytteeni on samalla prosessikuvaus järjestyksessä toisen romaanikäsikirjoitukseni äärellä. Tutkin, mistä käsikirjoituksen ensimmäiset impulssit ovat nousseet, käsikirjoituksen alkukuvaa ja miten keskeinen henkilöhahmoni on syntynyt. Pohdin, miten henkilökohtainen muuttuu fiktioksi. Opinnäytteeni keskeinen kysymys liittyy tukahdutettuun haluun. Miten tukahdutettu halu ilmenee ja miten kielikin voisi saada tukahdutetun halun muodon? Nämä ovat olleet taiteellisia kysymyksiä käsikirjoitukseni taustalla. Kysymys on lopulta muuttanut muotoaan jonkinlaiseksi keholliseksi puristukseksi, kirjoitusesteeksi ja sen pohtimiseksi, miten sitä voi purkaa. Lähestyn kirjoittamista leikkinä ja rajailmiönä, jossa sisäinen maailma ja ulkoinen todellisuus kohtaavat Katariina Nummisen Dramaturginen prosessi leikkinä -artikkelin ajatusten pohjalta. Tutkin, millaisia ovat fyysiset ja mielensisäiset leikkitilani. Kuvailen käsikirjoitukseni leikkikentän rakentamista ja materiaalia, jota olen kerännyt luodakseni fiktiivisen maailman. Avaan kehollisia kirjotusmenetelmiäni, joihin kuuluvat esimerkiksi vierailu metrotunneleissa, Liquid Body -harjoitus ja vuorovaikutusta meduusojen kanssa. Tarkastelen kirjoittamistani myös äitiyden ja mahdollisen naiskielen näkökulmasta. Kirjoittaminen on minulle monella tapaa ruumiillinen prosessi. Kehollinen tuntuma. Avaan erilaisin esimerkein, mitä somaattinen kirjoittaminen tarkoittaa omassa työskentelyssäni ja miten lähestyn henkilöhahmoni sisäisyyttä. Peilaan ajatuksiani mm. eri esitystaiteilijoiden praktiikoihin. Hyödynnän kehollisia menetelmiäni ja somaattista kirjoittamista vapaan ilmaisun löytämiseksi ja etenkin silloin, kun kirjoittaminen jumittuu. Menetelmät herkistävät erilaisille kielellisille ja rytmillisille kokeiluille. Työni pohjautuu feministiseen tietokäsitykseen, joka sisältää ajatuksen siitä, että tieto on ruumiillista, inhimillistä toimintaa. Kirjoittaminen synnyttää tietoa, se muuttaa kirjoittajaa. Oman tekstini rinnalla kulkee keskustelu muun muassa Virginia Woolfin, Hélène Cixous’n, Marguerite Duras’n, Anne Carsonin, Eva Maria Korsisaaren, Ursula K. Le Guinin, Sheila Hetin, Olga Ravnin ja Bracha L. Ettingerin tekstien kanssa. Opinnäytteeni on ennen kaikkea tutkimusmatka kirjoittamiseeni. Se kuljettaa kohti uusia, tarkentavia kysymyksiä.
Keywords: kirjoittaminen; leikit; ruumiillisuus; esseistiikka; äitiys; fi=kirjoittaminen|sv=skrivande|en=Writing|