“HER CREATIVE PROCESS”: pathways to music history and performance: festschrift for Anne Kauppala - (:unkn) unknown (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, DocMus-tohtorikoulu, 2023)
This Festschrift honors Professor Anne Kauppala’s long-standing and groundbreaking work in music research, both in Finland and internationally. Its thirteen articles are written in four different languages by Kauppala’s colleagues, friends, and students from several different countries and universities. Reflecting Kauppala’s versatile professional interests, the anthology presents a wide range of topics from feminist musicology to opera studies, semiotics, artistic research, and personal reminiscences. The Festschrift has been edited by Johanna Talasniemi, Ulla-Britta Broman-Kananen, and Nuppu Koivisto-Kaasik.

Tämä juhlakirja kunnioittaa professori Anne Kauppalan pitkäjänteistä ja uraauurtavaa työtä musiikintutkimuksen alalla sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kauppalan kollegat, ystävät ja opiskelijat useista eri maista sekä yliopistoista ovat kirjoittaneet kokoelman kolmetoista artikkelia neljällä eri kielellä. Antologian teemat heijastavat Kauppalan monipuolisia ammatillisia kiinnostuksenkohteita ja ulottuvat feministisestä musiikkitieteestä ooppera- ja taiteelliseen tutkimukseen sekä henkilökohtaisiin muisteluihin. Juhlakirjan ovat toimittaneet Johanna Talasniemi, Ulla-Britta Broman-Kananen ja Nuppu Koivisto-Kaasik.
Sisällys/Contents Esipuhe / Preface Nuppu Koivisto-Kaasik, Ulla-Britta Broman-Kananen, Johanna Talasniemi, and Susanna Välimäki Luovia naisia oopperanäyttämöllä / Creative Women on the Opera Stage Emmy Achté (1850–1924): Finlands första kvinnliga operaproducent och -regissör Ulla-Britta Broman-Kananen Intervocal Resonances of Angelica Catalani in the Brief Operatic Career of Ida Fonseca Jens Hesselager Operatic Gems. Adelina Patti, Prerogative, and Paste Clair Rowden The Judas of the Ring Jenni Lättilä Kasvukertomuksia ja urapolkuja / Coming of Age Stories and Career Paths Cosima Wagnerin päiväkirjat dokumenttina Richard Wagnerin elämästä ja 1800-luvun eurooppalaisesta ajatusmaailmasta. Eero Tarasti Dresdenin konserttilavoilta talouskouluun: Arma Pahlmanin toiminta ja ammatilliset verkostot 1900-luvun vaihteen eurooppalaisessa musiikkielämässä Markus Mantere Suurten puiden suojassa: Näkymiä teatterinjohtaja Glory Leppäsen (1901–1979) urapolulle Kaarina Reenkola Vaellusvuosia Helsingissä eli Pentin ”pélérinage” Pentti Paavolainen Tuntematon jumala ja pianonsoiton ahdistus: Autoetnografinen tutkimus muusikon kasvusta ja varhaisherännäisyyden piirteistä Anu Lampela Musiikinhistorian uudelleentulkintoja / Reinterpretations of Music History Constructing Neglected Voices: Challenges in the Critical Editing of Art Songs by Finnish Historical Women Composers Nuppu Koivisto-Kaasik, Susanna Välimäki, and Timo Virtanen Der ”nordische Ton”: Nordeuropäische Komponisten und der kontinentale Blickwinkel Martin Knust Helsingin orkesteri 1860–1914: Instituution jatkuvuus ja muotoutuminen Vesa Kurkela Musiikin historian tutkimus tänään: Tapausesimerkkinä Kansallisbiografia. Saijaleena Rantanen
Keywords: musiikinhistoria; henkilöhistoria; muusikot