Jean Sibeliuksen kirkollinen musiikki - Rantalainen, Sampo (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tutkimuksessa perehdyin kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen sävellystuotantoon ja valitsin sieltä teokset, joita voidaan pitää kirkollisena musiikkina. Näistä sävellyksistä muodostui koostamani teosluettelo, jonka pyrin laatimaan mahdollisimman selkeäksi ja helppolukuiseksi. Toivon tutkimukseni olevan avuksi kanttoreille heidän valitessaan Sibeliuksen musiikkia seurakunnan kuoroille. Tätä teosluettelon muodostamista varten kävin läpi paljon kirjallisuutta Sibeliusta aikaisemmin tutkineilta. Tutustuin Sibeliuksen hengellisyyteen. Työssäni avaan käsitteet: kirkkomusiikki, rituaalimusiikki ja kirkollinen musiikki. Perustelen myös miksi päädyin valitsemaan tälle tutkimukselleni otsikoksi käsitteen kirkollinen musiikki. Tämän käsitteen alle rakensin hänen teosluettelonsa. Tutkimuksessa ensin jaottelen Sibeliuksen kirkolliset sävellykset eri luokkiin: vokaalimusiikki, urkumusiikki, rituaalimusiikki ja muu kirkollinen musiikki. Sen jälkeen esittelen lyhyesti jokaisen yksittäisen sävellyksen perusteluineen, miksi valitsin juuri sen teosluetteloon. Esittelen myös joitakin esimerkkejä sävellyksistä, jotka jäivät tämän ulkopuolelle.
Keywords: kirkollinen musiikki; kirkollinen vokaalimusiikki; Sibelius, Jean; Sibelius, Jean; laulumusiikki; liturginen musiikki; kirkkomusiikki; kuoromusiikki; rituaalimusiikki; urkumusiikki; fi=kirkkomusiikki ja urut|sv=kyrkomusik|en=Church Music|