Lavastajana äiti : keskusteluja vanhemmuuden ja työn yhteensovittamisesta - Kotkaniemi, Vera (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu)
Lavastustaiteen maisterin kirjallinen opinnäytetyöni käsittelee lavastajan ammatin ja vanhemmuuden yhteensovittamista omasta näkökulmastani äitinä sekä viiden eri sukupolvea edustavan lavastajan haastattelujen kautta. Opinnäytetyötäni voi kuvailla vertaisten välisenä keskustelukokonaisuutena, jonka keskeisen lähdeaineiston haastattelut muodostavat. Haastatteluiden avulla pyrin selvittämään, millaisia keinoja ja ratkaisuja lavastajat ovat löytäneet työn ja perhe-elämän yhdistämiseen sekä miten vanhemmuus vaikuttaa heidän työskentelytapoihinsa ja luovaan prosessiinsa. Haastatteluissa käsittelen urapolkuja, perhetilanteita, työn kuormitustekijöitä sekä käytössä olevia tukiverkostoja. Lisäksi tarkastelen haastateltavien näkemyksiä työn ja perheen yhteensovittamisen tulevaisuudesta. Peilaan näitä kokemuksia omiin havaintoihini, joissa korostuu luovan työn rajattomuus: työ seuraa usein vapaa-ajalle, eikä selkeiden rajojen asettaminen ole yksinkertaista. Opinnäyte tuo esiin ristiriidan, joka syntyy kahden merkityksellisen roolin – vanhemmuuden ja taiteellisen työn – välillä. Samalla se nostaa esiin laajemman, usein vaietun ilmiön esittävien taiteiden kentällä, jossa epäsäännölliset työajat haastavat perhe-elämää. Työni tavoitteena on avata aiheesta keskustelua lempeästi ja ratkaisukeskeisesti sekä etsiä keinoja tasapainon löytämiseen. Opinnäytteeseen sisältyy myös taiteellinen osa, Little_star95 – Ooksä online? (2025), jonka kautta tarkastelen käytännössä työn ja perheen yhteensovittamista produktioprosessin aikana.
Keywords: lavastus; lavastajat; vanhemmuus; perhe-elämä; työ; perheet; äitiys; äidit; kokemukset; yhteensovittaminen; fi=lavastus|sv=design för scenkonst|en=Design for the Performing Arts|