Poliisimeditaatio - Korvuo, Karoliina (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2022)
Tila-aikataiteen maisteriopinnäytetyöni koostuu taiteellisesta sekä kirjallisesta osuudesta. Taiteelliseen osuuteen kuului kollaasitekniikalla toteutetusta Poliisimeditaatio -nimisestä, 20 minuutin mittaisesta essee-elokuvasta sekä 36 -sivuisesta pienjulkaisusta Millaista työ on oikeasti, millainen on sun kovin keikka - Kuvataiteilijan alanvaihtopohdintoja rakennettu installaatio. Ammatinvalintaa, kuvien ja tekstien avulla tapahtuvaa tiedonhankintaa, poliisirepresentaatioita sekä kuvien kautta tapahtuvaa toisen näkökulman tavoittelua käsittelevä kokonaisuus valmistui kevään 2022 aikana. Niin videossa kuin pienjulkaisussakin hyödynsin poliiseja kuvaavaa fiktiivistä, dokumentaarista sekä viestintätarkoituksiin eri tahojen valmistamaa kuvamateriaalia, jota keräsin nauhoittamalla tietokoneeni näyttöä teokseen liittyvää taustatyötä tehdessäni. Kuvaviitteiden lisäksi käytin itse tuottamaani kuvamateriaalia, opiskelu- ja treenikavereideni sekä eri yhteyksissä minua ohjanneiden ja opettaneiden henkilöiden kuvaamia digitaalisia valo- ja videokuvia. Mukana oli myös photoshop -työskentelyäni kuvaavia näyttönauhoituksia. Teoskokonaisuudessa hyödynnettyihin teksteihin kuului Poliisiammattikorkeakoulussa voimankäytön opettajana toimineen komisario Juha-Matti Huhdan, Helsingin väkivaltarikosyksikössä pitkän uran tehneen Juha Rautaheimon, Helsingin liikkuvasta poliisista eläköityneen ylikomisario Olavi Lempisen, vanhempana rikoskonstaapelina Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikössä ammattimaisen rikollisuuden toiminnoissa työskentelevän Heli Kanniston, ylikomisario Elina Katajamäen, Sisä-Suomen poliisilaitoksella rikoskomisariona työskentelevän Saara Asmundelan sekä Helsingin poliisilaitoksella komisariona työskentelevän Ida Pietilän kirjoituksia, osa poliisiksi pitkän toimittajauran jälkeen opiskelleen Kristiina Komulaisen lehtihaastattelusta, kansainvälisen politiikan tutkijan Brian Klaasin podcast -haastattelusta sekä teosprosessin aikana tekemiäni äänimuistiinpanoja. Pienjulkaisuun liitin myös prosessin aikana käymääni sähköpostinvaihtoa. Julkaisun graafinen suunnittelu viittaa Mika Rautasen Poliisiammattikorkeakoulun pääsykoekirjaan suunnittelemaan ja toteuttamaan taittoon. Teoskokonaisuus kuvaa sitä, millainen käsitys helposti saatavilla olevien julkisten tekstien ja kuvien myötä poliisista muodostui poliisin työstä kiinnostuneelle kuvataiteilijalle. Taiteellisessa osuudessa subjektiivinen näkökulmaa on korostettu teoksen eri osiin sijoittuvien minä -muotoisten tekstien avulla. Tämä kirjallinen osuus sisältää kuvauksia teosprosessista ja siihen liittyneistä ajatuksista.
Keywords: opinnäytteet; kuvataiteilijat; poliisit (ammatit); kuvataide; fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|