Rakkaus ja roolityö : näyttelijän tutkielma roolihahmon rakastamiseen - Ukkonen, Selina (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Kirjallinen opinnäytetyöni käsittelee rakkautta suhteessa näyttelijäntyöhön. Keskityn kysymykseen, mitä roolihahmon rakastaminen tarkoittaa. Lähestyn aihetta teoreettisesta, kokemuksellisesta ja käytännöllisestä näkökulmasta. Aloitan tekstini tarkastelemalla romantikon olemusta ja sen yhteyttä näyttelijän ammattiin. Kirjoitan tekstiä romantikon ja näyttelijän silmin. Hahmotan rakkaudelle mahdollista määritelmää bell hooksin ajatteluun nojaten, ja nostan halun keskeiseksi osaksi roolihahmon rakastamista viitaten Anne Carsonin käsitteeseen eroksesta. Siirryn havainnoimaan roolihahmon rakastamista konkreettisemmin, ja tutkin rakastamisen ja roolityön vaiheitanäytellessäni Julian roolia esityksessä Romeo och Julia (2025). Tämän jälkeen esittelen joitakin näyttelijäntyöllisiä työkaluja ja niiden yhteyttä roolihahmon rakastamiseen ja esiintymisestä nauttimiseen. Lopuksi esittelen keinoja, joilla näyttelijä voi suhtautua rakastavammin esitykseen, jota pitää huonona, ja jota on mahdoton rakastaa. Päätän tutkielmani pohdintaan uskomisen ja rakkauden välisestä yhteydestä. Tekstini keskustelee myös Minna Lundin, Elsi Sloanin ja Isla Mustanojan opinnäytetöiden kanssa. Tämän lisäksi olen haastatellut näyttelijä Sophia Heikkilää.
Keywords: lämmittely; variointi; toisto; eros; teatteritaide; näytteleminen; näyttelijät; roolit (esittävät taiteet); esiintyminen; mielihyvä; rakkaus; halu; mielikuvat; fi=ruotsinkielinen näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst på svenska|en=Acting in Swedish|