Mezzo vai sopraano? : kyselytutkimus laulunopiskelijan äänityypin löytymisestä - Aura, Maarit ([M. Aura], 2010)
Äänityypeistä on lähiaikoina käyty paljon keskustelua. Laulukilpailuissa ihmetellään matalampien naisäänien, sekä miesten vähäisyyttä. Oopperalaulajalle äänityyppi on aina ajankohtainen asia. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka laulunopiskelija löytää äänityyppinsä. Seminaarityössä tutkittiin, mitkä tekijät vaikuttavat äänityypin löytymiseen tai muotoutumiseen. Tutkin äänityypin löytymisprosessia kahdesta eri näkökulmasta; kartoitin sekä laulunopettajien että oppilaiden kokemuksia. Laadin kaksi erilaista kyselylomaketta kahdelle eri kohderyhmälle. Lähetin haastateltaville linkin sähköpostitse kyselylomakkeeseen. Toisen linkin lähetin pitkällä oleville laulunopiskelijoille ja jo valmistuneille laulajille, toisen laulupedagogeille. Selvitin myös, mitä ooppera-aarioita laulunopiskelijoille ensimmäiseksi laulatetaan ja missä vaiheessa opintoja tämä tapahtuu.
Keywords: äänialat; sopraano; mezzosopraano; kyselytutkimus; fi=laulu|sv=vokalstudier|en=Voice|