Pitkät hyvästit : Syitä kotimaisten artistien lopettamispäätöksille - Löytynoja, Sari (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan kahden kotimaisen artistin, Iisan (Iisa Pajula) ja AURALin (Laura Sippola) sekä SOFA-yhtyeen (Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila) uransa lopettamispäätöksiä ja niiden taustalla vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtää, millaiset rakenteelliset haasteet indieartistin näkökulmasta vaikuttavat siihen, että musiikkiura koetaan kestämättömäksi. Aineistona toimii kahden artistin ja yhden yhtyeen omat ulostulot lopettamiseen liittyen, media-artikkelit ja mediassa esiintyneet haastattelut ja sosiaalisen median päivitykset. Aineisto analysoidaan teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Keskeisiksi analyysikategorioiksi muodostuivat indieartistin toimiala, hyvinvointi, tulonmuodostus, musiikkialan tila, kaupalliset mittarit, musiikin rooli ja medianäkyvyys. Tulokset osoittivat, että vaikka indieartistin asemaan liittyy luova vapaus, siihen liittyy myös rakenteellista epävarmuutta, kuten toimeentulon haasteet, resurssien niukkuus ja kaupallisten paineiden aiheuttama kuormittavuus. Kaikki tutkimuskohteet kokivat, että nykyiset rakenteet eivät mahdollista kestävää taiteellista työskentelyä. Lopettamispäätökset eivät kuitenkaan merkinneet taiteilijuudesta luopumista, vaan pikemminkin uuden suunnan löytymistä taiteen tekemisessä: vanhasta oli luovuttava.
Keywords: indieartistit; musiikin esittäjä; lopettamispäätös; Pajula, Iisa; Sippola, Laura; musiikkiala; muusikkous; omakustanteet; hyvinvointi; kulttuuripolitiikka; tulonmuodostus; fi=kulttuurinen musiikintutkimus|sv=kulturell musikforskning|en=Cultural Study of Music|