Oppilaan aistitiedon käsittelyn vaikeudet viulunsoitonopetuksessa - Hannonen, Eevi (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Kirjallisen työn tavoitteena oli tarkastella aistitiedon käsittelyn vaikeuksien ilmenemistä viulunsoitonopetuksessa. Työssä etsittiin myös pedagogisia lähestymistapoja, joilla voisi huomioida aistitiedon käsittelyn vaikeudet paremmin viulunsoitonopetuksessa. Tutki- muskysymykset olivat: 1) Miten aistitiedon käsittelyn vaikeudet ilmenevät viulunsoitonopetuksessa? 2) Millaiset lähestymistavat viulunsoitonopetuksessa mahdollistaisivat op- pilaan aistitiedon käsittelyn vaikeuksien huomioimisen? Teoreettinen viitekehys kirjalliselle työlle koostui aistitiedon käsittelyn vaikeuksien kä- sitteestä ja siitä, miten niiden kanssa voidaan selviytyä. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä avattiin viulunsoitonopetusta yhden viulunsoitonopettamista käsittelevän kirjan kautta ja peilattiin sitä taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelmaan. Työ toteutettiin laadullisena empiirisenä tutkimuksena. Aineisto tuotettiin puolistruktu- roiduilla haastatteluilla. Haasteltavina oli kaksi viulunsoitonopettajaa eri musiikkioppilaitoksista. Työn tuloksissa kävi ilmi, että aistitiedon käsittelyn vaikeudet esiintyvät viulutunneilla monilla tavoilla. Haastateltavilla oli paljon erilaisia lähestymistapoja kohdata oppilaita, joilla on haasteita aistitiedon käsittelyssä. Opettajilla on mahdollisuus opetussuunnitelman väljyyden vuoksi opettaa oppilaita yksilöllisesti ja heidän tarpeensa huomioiden. Monet opettajat kuitenkin kokevat, että heillä ei ole valmiita lähestymistapoja kohdata oppilaita, joilla on haasteita aistitiedon käsittelyssä, ja usein aistitiedon käsittelyn huomioivien lähestymistapojen kehittäminen jääkin opettajan omalle vastuulle. Kirjallisessa työssä käsiteltiin myös aistitiedon käsittelyn vaikeuksien esiintymistä ryhmäopetuksessa. Ryhmäopetustilanteet ovat selkeästi haasteellisempia niille oppilaille, joilla on vaikeuksia aistitiedon käsittelyssä, ja vaativat enemmän opettajan läsnäoloa ja huomiota. Tässä kirjallisessa työssä nousi esiin tarve lisäkoulutukselle aiheesta.
Keywords: viulunsoitonopetus; aistitiedon käsittelyn vaikeudet; pedagogiikka; viulu; soitonopettajat; fi=jouset|sv=stråkar|en=Strings|