Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt - (:unkn) unknown (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, DocMus-tohtorikoulu, 2023)
Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt -kokoelman artikkelit lähestyvät musiikin ja sukupuolen problematiikkaa niin esittävien taiteiden historiassa kuin nykypäivän Suomessa. Miksi olemme kuulleet niin harvasta merkittävästä räppäävästä, säveltävästä, soittavasta tai laulavasta naisesta? Entä mitä voimme tehdä asialle ja miten voimme tukea naisten sekä sukupuolivähemmistöjen näkyvyyttä musiikkikentällä tänä päivänä? Kirjan viidessä vertaisarvioidussa artikkelissa, kuudessa katsausartikkelissa sekä tiiviissä johdannossa tarkastellaan aihealuetta genrerajat ylittävän vuoropuhelun näkökulmasta. Tekstit on koottu Taideyliopiston ja Tutkimusyhdistys Suoni ry:n tammikuussa 2021 järjestämien ensimmäisten Naismuusikotseminaaripäivien esitysten sekä keskustelujen pohjalta. Monialaisissa artikkeleissa kuuluvat musiikin historian, musiikkianalyysin ja -sosiologian, aktivistisen tutkimuksen sekä taiteellisen tutkimuksen asiantuntijaäänet eri yliopistoista ja myös suoraan taiteen kentältä.
Keywords: musiikinhistoria; Suomi; naiset; muusikot; musiikintutkimus