Heterotopiat installaatiotaiteessa : tutkielma Iiris Kaarlehdon installaatioista ja installaatioiden ehdottamista valtakritiikeistä - Viitamies, Eino (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2026)
Taiteen kandidaatin opinnäytteessäni tutkin galleriatilojen sisältämiä heterotopioita, Iiris Kaarlehdon Der Küchenbau näyttelyn kautta. Michel Foucaultin (1986) alun perin kielen ja syntaksin parissa käyttämä termi heterotopia viittaa vastatilaan sekä tilan mahdollisuuteen toimia heijastavana, kyseenalaistavana ja kumoavana toimijuutena, joka tuo esiin yhteiskunnallisia valtasuhteita ja näihin liittyviä hegemonioita. Galleriatilat ovat usein niin kutsuttuja valkoisia kuutioita, joiden nähdään toimivan taiteen kokemisen mahdollistavina tyhjiöinä. Brian O’Dohertyn (1986) valkoisen kuution käsite antaa tutkielmalleni pohjan galleriatilan ymmärtämiseen ja tilan sisältämien suhteiden, ideologioiden ja jännitteiden analyysiin. O’Dohertyn valkoisen kuution kritiikki yhdistettynä Foucault’n heterotopian käsitteeseen rakentavat mahdollisuuden tulkita ja tutkia kontekstianalyysin, näyttelykokemuksen ja näyttelyn lähiluvun avulla teosten rakentamaa heterotopiaa ja tämän vahvistuneen heterotopian esiin tuomia tilapoliittisia kritiikkejä. Heterotopioiden tutkiminen ja analysointi mahdollistaa hentojen implisiittisten esteettisten valintojen taustalla vaikuttavien rakenteiden esiintuomisen. Tällainen tutkimus tuo installaatiotaiteen kentälle uudenlaisia näkökulmia ja kontekstoi kenttää tämänhetkiseen maailmantilanteeseen, mahdollistaen yhteiskunnallisten vaikutusten esiin tuomisen. Tutkielmani aihe nousi havainnostani, että utopioiden ja utopistisen kuvaston tilalle on tullut jonkinlainen uusi piilottelevampi kritiikin muoto, jonka paikansin heterotopioihin. En pyri rakentamaan täydellistä teoreettista selitystä tai analyysia tilapolitiikasta tai yhteiskunnallisten muutosten aiheuttamista vaikutuksista installaatiotaiteeseen. Tutkielmani tarkoituksena on tuoda esiin uudenlainen tarkastelukulma erityisesti huoneinstallaatioihin ja niiden sisältämiin merkitysrakenteisiin. Heikkojen ja osittain implisiittisten esteettisten valintojen taustat aukeavat monipuolisen ja monialaisen tutkimuksen kautta, joten tarkoituksenani on sanallistaa tällaisia valintoja ja niiden sisältämiä latauksia. Ehdotukseni on kontekstin huomioiva luenta teosten sisältämistä valinnoista ja näiden valintojen luomista kritiikeistä.
Keywords: heterotopia; tilan politiikka; valkoinen kuutio; utopiat; Kaarlehto, Iiris; Foucault, Michel; O'Doherty, Brian; installaatiot; nykytaide; kuvataide; näyttelyt; tila (ilmiö); valta; fi=nykytaiteen historia ja teoria|sv=samtidskonstens historia och teori|en=Contemporary Art History and Theory|