Digitala stämmor : Finlandssvensk musikkultur i förändring - Brusila, Johannes; Kilpiö, Kaarina; Nyman, Inka-Maria; Ramstedt, Kim (Svenska litteratursällskapet i Finland, 2024)
Musiken är alltmer närvarande i vår vardag. Digitaliseringen har gjort det enklare att producera, sprida och lyssna på musik. Men vad innebär det för minoritetsmusik och små musikkulturer? Förstärks de av de nya möjligheterna eller drunknar de i flödet? Vilka nya uttrycksformer skapas? Hur påverkas upplevelsen av kulturell sammanhållning? Och vilken roll tar de etablerade musikinstitutionerna, till exempel public servicebolag och operahus? I boken diskuterar fyra musikforskare hur digitaliseringen har inverkat på den finlandssvenska musikkulturen, med fokus bland annat på folkmusik, populärmusik, körsång och hiphop.
Keywords: musiikki; suomenruotsalaiset; digitalisaatio; Suomi; digitointi; musiikkielämä; populaarimusiikki