Kuvataiteen maisterin opinnäyte - Vinko, Sakari (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeni koostuu kahdesta taiteellisesta osasta sekä kirjallisesta opinnäytteestä. Tässä kirjallisessa osassa pyrin avaamaan taiteellista työskentelyäni sekä suhdettani maalauksen figuraatioon. Tarkoitukseni on johdatella lukija työprosessin läpi työhuoneen kautta näyttelytilaan, ja sieltä laajemmalle kulttuurin kentälle. Opinnäytteeni taiteellisten osien julkisista näytöksistä ensimmäinen sijoittui Kuvan Kevät -valmistujaisnäyttelyyn Exhibition Laboratoryssa syksyllä 2020 ja toinen Exhibition Laboratoryssa 2021 keväällä pidettyyn yksityisnäyttelyyn. Opinnäytteeni taiteellisen puolen ensimmäinen osa tapahtui Exhibition Laboratoryssa, Kuvan Kevät 2020 -näyttelyssä. Esitin kolme kookasta öljymaalausta, jotka käsittelivät ihmishahmoa ja representaatiota postmodernissa kontekstissa. Toinen osa taiteellista opinnäytettä oli keväällä Exhibition Laboratoryn yläkerrassa pidetty yksityisnäyttely vuonna 2021. Käsittelin teoksissani edelleen ihmishahmoa, mutta maalaussarjassani ihmishahmo tuli esille muistojen ja poissaolon muodossa. Käyn aluksi läpi työprosessiani ja sitä miten tekemiseni johdattelivat minut kohti viimeistä lopputulosta. Selitän ohessa ajatusteni kulkua esittämällä erilaisia huomioita, jotka syntyivät työprosessin aikana. Maalausten tematiikasta kirjoittaessani pyrin luomaan työkaluja joilla johdatella katsojaa valmiiden maalauksien sisälle. Pyrin olemaan selittämättä maalauksia turhan auki, sillä rinnallistan sen siihen kuin selittäisi vitsin sen kuulijoille. Tavoitteeni on käyttää kuvallisten esimerkkien lisäksi vertauskuvia ja viitteitä. Tätä kautta toivon lukijan saavan työkalut purkaa maalausten tematiikkaa laajemmin ilman että se söisi katsojan omaa tulkintaa. Lopputyöni ohjaajina toimivat Jukka Siikala ja Kari Vehosalo. Tarkastajina toimivat Joel Slotte ja Tuomas Nevanlinna.
Keywords: maalaustaide; kuvataide; opinnäytteet; taide; nykytaide; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|