Keskiajan uskomukset nykytaiteen lähtökohtana - Varjo, Fanny (My University, 2025)
Opinnäytetyöni koostuu kirjallisesta- ja taiteellisesta osiosta. Opinnäytteeni taiteellinen osio oli viidestä veistoksesta koostuva teoskokonaisuus, joka oli esillä Kuvan Kevät 2025 -maisterinäyttelyssä 17.5.–15.6.2025 Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Teoskokonaisuus sijaitsi Kuvataideakatemian Kuva/tilassa. Veistoksista kaksi – Glossopetrae ja Besoaarikivi – riippuivat katosta ja kolme – Maistaja, Buffet ja Namit – oli installoituna lattialle. Teokset sijaitsivat epäsymmetrisessä ringissä keskellä galleriatilan takaosaa. Veistoksissa oli käytetty monia eri materiaaleja: metallivaluja, puuta, hiuksia, akryylimaalia, lasia, nahkaa ja kettinkiä, villaa ja satiininauhoja. Teokset pohjautuivat sydänkeskiajan ja uuden ajan välille sijoittuviin uskomuksiin, joiden mukaan besoaarikivi- ja fossiiliset hainhammas riipukset havaitsivat myrkkyjä kastettaessa ne ruokaan ja juomaan. Aihepiiriin liittyvät myös ruoan maistajat. Kirjallisessa osiossa sukellan teosten taustalla vaikuttaviin uskomuksiin. Tavoitteenani on syventää ajatteluani ja ymmärtää teeman ja teoksen yhteyttä. Johdantona toimii artist statement, joka taustoittaa praktiikkaani. Ensimmäisessä luvussa avaan ajatuksiani, miksi juuri keskiaika kiehtoo itseäni ja tällä hetkellä yleisesti populaarikulttuurissa. Nostan esiin myös kolme inspiroivaa taiteilijaa, joiden teoksissa minua puhuttelee teosten aihe, materiaalisuus, historiallinen ulottuvuus tai visuaalisuus. Toisessa luvussa käsittelen historian uskomuksia, joihin teokseni perustuvat. Kolmannessa luvussa esittelen lopputyöni teoskokonaisuuden viisi veistosta ja avaan teosteni työskentelyprosessia, materiaalisuutta sekä teeman ja teosten yhteen punoutumista. Lopputulemana ymmärrän, kuinka historia on teosteni materiaalia. Historian uskomusten kanavoiminen teoksiin mahdollistaa tarinoiden muovaamisen ikään kuin visuaalisiksi kertomuksiksi. Materiaalisuus ja sen runsaus osoittautuvat työskentelyni keskeiseksi piirteeksi. Koen lumoavana taiteessa historian ja nykyisyyden välisen linkin, niin materiaalisuudessa, teemassa että visuaalisuudessa.
Keywords: opinnäytteet; maisterit; installaatiot; veistokset; merkitykset (semantiikka); uskomukset; keskiaika; fi=kuvanveisto|sv=skulptur|en=Sculpture|