Ilmari Hannikaisen kokemuksia kotimaan konserttikiertueella 1921 - Lappalainen, Jenni (Sibelius-Akatemia, 2025)
Artikkeli käsittelee säveltäjä-pianisti Ilmari Hannikaisen (1892–1955) konserttikiertuetta Suomessa helmi–maaliskuussa 1921. Tarkastelen kiertueen sisältöä, teemoja ja vaikutuksia sekä sijoitan ne aikansa kulttuuriseen ja sosiaaliseen kontekstiin. Pääasiallisena aineistona käytän Hannikaisen säilyneitä päiväkirjoja ja kirjeitä, joiden sisältöä analysoin temaattisesti. Artikkelin keskeinen kysymys on, millainen kiertue oli Hannikaisen itsensä kokemana. Kiertueajan päiväkirjamerkintöjen ja kirjeiden avulla rekonstruoin hänen kokemuksensa kiertueesta. Täydentämällä elämänkerronnallisia aineistoja sanomalehdillä, konserttiohjelmilla, sävellyskäsikirjoituksilla ja konserttitilityksillä koostan Hannikaisen kokemuksen ympärille kiertueen kokonaisuuden. Esitän, että elämänkerronnallisia aineistoja analysoimalla saadaan arvokasta tietoa Hannikaisen kokemuksista esiintyjänä, yleisön kohtaamisesta ja musiikillisista havainnoista, mikä syventää ymmärrystä hänen urastaan ja suomalaisen musiikkielämän kehityksestä 1920-luvulla.
Keywords: konsertit; pianistit; päiväkirjat; musiikinhistoria